Super-ţeparii din gruparea Şoldan au organizat operaţiuni ca-n filme

Super-ţeparii din gruparea Şoldan au organizat operaţiuni ca-n filme

0
DISTRIBUIȚI

Un rechizitoriu de 243 de file, 36 de volume cu probe, 15 inculpaţi trimişi în judecată – aşa a „condensat” DIICOT Timişoara craniu cu baniactivitatea unuia dintre cele puternice grupări de „ţepari”, care a dat peste 50 de lovituri în întreaga ţară, prejudiciul fiind de peste două milioane de lei. Liderii reţelei, Şoldan Viorel Zebi şi Tudor Daniel, ambii cu antecedente penale, se ocupau de găsirea firmelor care aveau să fie păcălite şi coordonau activitatea „săgeţilor” trimise să ridice mărfurile. Tudor Daniel, arestat tot pentru înşelăciuni, a fost eliberat cu sprijinul lui Şoldan, după acest moment cei doi începând activitatea infracţională, loviturile fiind date în întreaga ţară de la Timişoara la Nemţ, din Harghita la Otopeni. În operaţiuni foloseau atât firme paravan, dar au ajuns să cumpere mărfuri în numele unor societăţi care habar nu aveau de tranzacţii, dar care s-au trezit cu datorii la furnizori cu care nu au lucrat niciodată. Acest lucru a fost posibil pentru că gruparea a beneficiat de serviciile lui Mirel Constantinescu, care falsifica orice era nevoie – ordine de plată, cărţi de identitate sau alte documente fiscale. Acesta era plătit cu sume între 100 de lei şi 100 de euro pentru fiecare document.


Nici acesta nu a scăpat de „ţepele” grupării. Într-o discuţie telefonică înregistrată de anchetatori, Constantinescu îi reproşează uneia Rodicăi Vernescu, omul de încredere a lui Tudor, că ” m-aţi ars o dată cu tupeu şi am lăsat-o aşa…Voi din nou faceţi chestie de genu ăsta.(…) Vă bateţi joc. Îţi spun eu – voi faceţi sute de milioane şi vă bateţi joc. De ce?”.

Gruparea a „cumpărat” orice – ulei de flaorea soarelui, oţel beton, porumb modificat genetic, tăuraşi, shrot de floarea soarelui, grâu, telefoane mobile, de cele mai multe ori dând la schimb ordine de plată falsificate. După ce se vedeau cu marfa în camioane, infractorii – care de multe ori se prezentau sub identităţi false – dispăreau fără urmă şi-şi schimbau numerele de telefon, beneficiind de sprijinul unuia dintre membrii grupării care era angajat la un dealer Cosmote. Acesta se ocupa de asigurarea telefoanelor şi cartelelor. Ulterior, mărfurile erau vândute sub preţul pieţei şi profitul împărţit.  Pentru a-şi convinge victimele, membrii reţei erau în stare să pună la cale scenarii ca-n filme. Înainte de a încheia o afacere de 24.000 kg de ulei brut cu o firmă din Oradea, reprezentanţii acesteia au vrut să verifice cumpărătorul – Mil Sorinel SRL din Străjeşti, judeţul Olt. A fost închiriat un spaţiu într-un depozit şi pe uşi au fost lipite  tăbliţe cu numele departamentelor. Dacă ar fi deschis uşile, vizitatorii ar fi dat peste nişte încăperi goale. Singurul spaţiu amenjat – biroul „directorului” unde s-a şi bătut palma. Escrocii nu au ezitat să-şi dea „ţeapă” între ei, după cum se plângea Laurian Bălu „aia au vândut deja. I-am trimis eu la o combinaţie, au încasat vreo şase sute de milioane şi au uitat să facp plăţile”. Poliţiştii de la „Crimă Organizată” îl caută în continuare pe liderul grupării, Viorel Şoldan, pentru care procurorul a cerut prin rechizitoriu arestarea în lipsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.