Cornelia Corescu, executată de foştii subordonaţi în instanţă. Decizia tribunalului în privinţa...

Cornelia Corescu, executată de foştii subordonaţi în instanţă. Decizia tribunalului în privinţa arestării

0
DISTRIBUIȚI

Audieri maraton, astăzi, în dosarul DNA „bani pentru PD-L” în care sunt judecaţi Cornelia Corescu, fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, şi Vasile Medeşan, fostul secretar executiv al PD-L Timiş. Programate iniţial la prima oră, acestea au început de abia la 12,30 pentru că avocaţii lui Medeşan au solicitat amânarea. Chiar dacă a fost citat şi prezent denunţătorul Aurel Grindiş, instanţa a decis să-l audieze la următorul termen. Cea mai lungă audiere – două ore – a fost a Karinei Vrânceanu. Aceasta a fost întrebată în detaliu despre modul în care ITM Timiş a jonglat cu documentele legate de securitatea muncii în cazul firmei denunţătorului, după un control făcut la hotelul Boavista, unde firma lui Grindiş a fost prinsă cu opt oameni muncind la negru. Vrânceanu a povestit că dacă în primă fază Cornelia Corescu i-a spus să-l amendeze pe Grindiş, când l-a chemat pe acesta la sediul ITM lucrurile s-au schimbat brusc. „După amânări a venit a doua zi şi i-am spus că-l amendez. M-am apucat să scriu procesul verbal pentru neprezentare cu documentele solicitate. Când a văzut asta, a ieşit din  birou vorbind la telefon. După câteva minute am fost chemată de doamna Corescu şi mi-a spus să nu-i mai dau sancţiune. Am continuat procesul verbal şi am scris o măsură de organizare a activităţii de securitate şi protecţie în muncă.  După câteva zile, m-am dus în secretariat şi doamna Corescu m-a întrebat ce am făcut cu Grindiş. I-am spus. Domnia sa mi-a spus să-l chem şi să-i dau amendă. Am rămas mirată. Îmi amintesc că l-a făcut nesimţit”, a povestit angajata ITM. Extrem de agitată, Cornelia Corescu comenta în surdină cu avocaţii „minte, minte. Aşa ceva n-am mai pomenit”. În tot acest timp, Medeşan, care a recunoscut faptele aşa cum le-au reinut procurorii în rechizitoru, stătea impasibil la audieri, privind în gol.

Karina Vrânceanu a povestit, apoi, cum l-a chemat cu toate actele pe Grindiş cu actele şi le-a schimbat, dându-i amendă din ordinul Corneliei Corescu.


„Ce s-a întâmplat nu era normal. Era clar că tot acest control nu s-a desfăşurat conform legii. Era un control atipic. Îmi era teamă şi de o răspundere disciplinară în cazul unei plângeri la minister.Eram agitata. Când scriam procesul verbal de amendare, l-am auzit pe Grindiş bolborosind ceva de partid. M-am enervat şi i-am spus să mă lase în pace că nu mă interesează, că eu nu sunt cu nici un partid. Primele documentele le-am păstrat – am scris pe ele anulat şi le-am păstrat ca dacă vreodată mă va trage cineva la răspundere este bine să le am”.

O altă angajată, Maria Rujescu, care a fost pentru câteva zile înlocuitoare secretarei ITM Timiş, a povestit momentul înregistrării antedadate a contestaţiei lui Medeşan. „Grindiş a fost primit în birou de doamna Corescu şi la un moment dat au ieşit împreună din birou. Inspectorul şef mi-a spus să-i dau lui Grindiş o foaie de hârtie, un pix şi să-l ajut să scrie o contestaţie. I-am spus că nu ştiu şi atunci s-a pus acesta să scrie. L-am trimis în sala de protocol. A ieşit cu o hârtie şi Corescu mi-a cerut să o înregistrez la o dată anterioară, după ce m-a întrebat în ce zile mai am poziţii libere în registru. Am lăsat poziţie liberă în data de 9 septembrie pentru că am văzut că s-au mai lăsat şi anterior”. Alţi trei angajaţi au povestit despre controlul efectuat şi despre atitudinea recalcintrantă a lui Grindiş când s-a făcut controlul pe teren. Delia Farchescu a susţinut că a doua zi după descoprirea celor opt muncitori la negru a fost întocmită sesizarea penală împotriva lui Grindiş.

Avocaţii au cerut instanţei atât punerea în libertate sub control judiciar a celor doi, cât şi neprelungirea măsurii arestării preventive pe motiv că nu reprezintă un pericol social şi nu pot influenţa probele din dosar, în timp ce procurorul DNA a solicitat respingerea acestor cereri. Tribunalul Timiş a decis prelungirea arestării celor doi şi a respins cererile de liberare provizorie. Împotriva acestor hotărâri se poate face recurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.