Previziuni IT&C pentru 2012

Previziuni IT&C pentru 2012

0
DISTRIBUIȚI

Ca de fiecare dată, la început de an este vremea gândurilor bune, trimise către un viitor apropiat, dar este și vremea bilanțului și întrebărilor: ce vom vedea, ce gadgeturi sunt așteptate de piață și ce va revoluționa în 2012? Iată un top 5 personal:

  1. Tablete – vor fi mai multe și mai ieftine. Așteptăm iPad3, dar cu un ochi suntem către tabletele Android, în special cele produse de Samsung. Anul viitor o sa apară iOS6 şi versiunea 5 a sistemului de operare produs de Google, însă marea întrebare se îndreaptă către Microsoft și Windows 8 – va reuși noul sistem de operare să își rezerve o felie importantă din piața IT și ce producători în afară de Nokia vor merge alături de ei? Răspunsul probabil îl vom afla începând din al doilea trimestru al 2012.
  2. Telefoanele smartphones – din ce în ce mai răspândite, puterea de calcul se aproprie simtitor de cea a laptopurilor. Tehnologia cloud și o conexiunea rapidă va permite telefoanelor să depășească bariera de comunicare. Smartphone-ul va deveni în 2012 un dispozitiv de pe care îți verifici emailuri, rezolvi taskuri si chiar operezi diferite sarcini: cut, copy and paste rezolvând de pe smartphone diagrame, filmulețe de prezentare sau slide show-uri. În țările avansate probabil telefonul mobil va fi și portofel electronic. iPhone5 este așteptat în a doua jumatate a anului și probabil noutatea celor de la Apple va fi telefonul-proiector.
  3. Laptop & TV – concurența dintre laptop, netbook si tablete este destul de strânsă, laptopurile ultra-slim probabil nu vor stopa declinul vânzărilor, ieșirea unui competitor sau brand de pe piață (HP, Dell, Compaq ?) putând eventual duce la o revigorare și scădere a prețului încă destul de ridicat. În sectorul monitoare/TV vor începe să-și facă simțită prezența tehnologiile 3D si multi-touch, dar spre sfârșitul anului vom avea pe piață la prețuri accesibile și televizoarele cu rezoluție superioară HD.
  4. Gadgets – ceasurile în special, vor începe integrarea în secolul III.


    Vor fi conectate la internet, vor putea afișa vremea dar probabil și integrate în diferite dispozitive ale caselor inteligente. Pentru cei cu bani probabil vor funcţiona ca și cheie pentru pornirea mașinii, dar și ca miniasistent-medical, putând monitoriza pulsul și diferite functii. Sincronizarea gadget-urile wi-fi ne va face probabil să mai renuntăm la 1-2 cabluri de prin casă. Tot în 2012 dferența de preț dintre HDD-urile clasice si cardurile SD va duce la primele semne ale dispariție masivelor deja dispozitive de stocare. În casa americanilor cel mai asteptat dispozitiv este probabil NEST, termostatul capabil să învețe. Marketingul va învăța cuvinte precum eco, energy save sau green tech.
  5. Audio & Gamming – în ultimii ani a fost destul de clar pentru toți că procesoarele cunosc un proces de stagnare, probabil și datorită inexistentei concurențe între Intel si AMD, cel din urmă fiind învinsul din războiul procesoarelor, ultima generație de procesoare AMD fiind echivalente ca putere de calcul cu cele produse de Intel în urmă cu 2-3 ani. Deși probabil sunt deja pregătite de către Intel, următoarea generație de procesoare cu 16 si 32 de core-uri va trebui să mai aștepte, piața încă nu e saturată iar procesoarele actuale, i7 au 2 core-uri dezactivate “pentru a crea un echilibru”. Boxele și gadgeturile audio evoluează însă, pregătind probabil următoarea revoluție pentru 2013/2014 – în 2012 se asteaptă de la piață reducerea dimensiunilor boxelor si headset-urilor odată cu îmbunătățirea calității sunetelor redate. Piața jocurilor va cunoaște însă o mică revoluție producătorii mari orientăndu-se către jocurile MMO și plata lunară, modelul celor de la Blizzard Activision (World of Warcraft, Starcraft, Diablo 3) încercând a fi reprodus de Sony,EA,Rockstar samd (Star Wars – The Old Republic, Battlefield 3, GTA5, Planet Side2, GuildWars2), iar piața din Asia, deși bazată pe un model de consum diferit de cel european si american probabil va avea un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în bugetele producătorilor de jocuri. Nu sunt de neglijat nici veniturile din jocurile de tip browser base, cel mai bun exemplu fiind Zynga care și în acest an a raportat cifre cu multe zerouri în coadă.

Să nu uitâm că la început de ianuarie (10-13.01) avem cel mai mare târg din lume, CES 2012 – Consumer Electronic Show – unde producătorii din întreaga lume își prezintă arsenalul pentru 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.