Stagii de pregătire a medicilor pentru depistarea cancerului de col uterin

Stagii de pregătire a medicilor pentru depistarea cancerului de col uterin

0
DISTRIBUIȚI

Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, boala fiind a doua cauză de mortalitate prin cancer din țara noastră. Situaţia i-a alarmat pe cei din Ministerul Sănătăţii care va au decis că vor oferi suport medicilor. Astfel, Unitatea Regională de Management Vest anunță că de miercuri, 5 septembrie, medicii timișeni pot participa la cursurile de instruire pentru  realizarea  screening-ului pentru depistarea cancerului de col uterin.  Prin acest proces  se dorește depistarea leziunilor în fază incipientă și orientarea pacientelor spre centre de diagnostic și tratament, în vederea instituirii cât mai rapide a unui tratament care să ducă la un prognostic mai bun și la scăderea numărului de decese prin cancer de col uterin. „La ora actuală, numărul femeilor care se adresează medicilor specialiști pentru recoltarea unui frotiu Babeș-Papanicolaou este destul de mic.


De aceea, o acțiune organizată, care să implice mai multe specialități medicale este salutară. În acest sens, pionul principal este medicul de familie, care are înscrisă în  ista proprie un număr de paciente care pot fi invitate în screening în mod organizat și care cunoaște toate probleme lor de sănătate. Mobilizarea pacientelor conduce la posibilitatea recoltării unui frotiu și citirea și interpretarea lui de către specialiști în acest domeniu”, a declarat Elena Bernad, medic primar obstetrică-ginecologie din cadrul Clinicii „Bega” a Spitalului Clinic Județean din Timișoara. Programul de instruire se va desfăşura după cum urmează: 5 septembrie, orele 13 – 15 – Amfiteatrul A al Spitalului Județean Timișoara, 6 septembrie , orele 11 – 13 – Spitalul Municipal
Hunedoara, 6 septembrie – orele 15:00 – 17:00, Spitalul de Urgență Petroșani, 10 septembrie,  orele 11 -13, Spitalul Județean de Urgență Reșița, 11 septembrie, orele 13  – 15 – Spitalul Orășenesc Ineu. Încă nu s-a stabilit exact de când vor începe testările gratuite, însă este cert că beneficiarele vor fi femeile care au depășit vârsta de 25 de ani, cu condiția să nu fi fost diagnosticate sau operate vreodată pentru vreo formă de neoplasm genital și să nu prezinte absența congenitală a colului uterin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.