Revoluţia din Timişoara la 23 de ani – de la idealuri la...

Revoluţia din Timişoara la 23 de ani – de la idealuri la bani. Vezi cui i s-a cerut demisia

15
DISTRIBUIȚI

„Fiecare spune partea lui din ce s-a întâmplat atunci. Aşa a fost şi la revoluţie. Fiecare venea cu câte o idee. Se striga „Jos Ceauşescu”, altul mai încolo REVOLUTIONARI LA TIMISOARA01zicea „poate ne aude cineva”. Acum, n-avem cum să uităm zilele alea care, dacă nu erau, nu mai făceam noi nimic acuma”, îşi aminteşte un revoluţionar, în Piaţa Maria, în colţul casei parohiale a lui Laszlo Tokes. E 16 decembrie. Şi 23 ani trecuţi de când „am ajuns la uşa casei lui Tokes şi erau doi cât uşa, îmbrăcaţi regulamentar în haine de piele. Şi m-au întrebat „Ce morţii mătii vrei? Pleacă, mă, acasă”. La colţ m-au luat în primire alţii. Erau mulţi. De la Miliţie. M-au masat cu pumnii şi picioarele şi m-au urcat în camion”. Nu mai sunt mii de oameni care să strige „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”, ci doar vreo 60. Care pleacă spre centru strigând „unde-s teroriştii? I-aţi făcut miniştrii”.


Puţinii trecători îi privesc ciudat, iar semnul libertăţii îl văd pe treptele Catedralei. Când să plece, un ins desfăşoară o pancartă pe care stă scris „Jos mitul revoluţiei”. Un revoluţionar vrea să-l mute cu tot cu pancartă „pe câmp, la Beregsău, nu aici unde am văzut când trăgeau din TAB în copii”, dar altul îl linişteşte, amintindu-i „lasă-l, mă, că şi pentru ăsta am ieşit atunci, în stradă”.

Când se ajunge la Primăria Timişoara, idealurile sunt uitate şi se trece la chestiunile concrete. Supărarea mare este că premierul Victor Ponta a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne plata drepturilor luptărorilor în revoluţie până la sfârşitul anului viitor. „Când Victor Ponta a venit la putere, şi USL-iul, noi am cerut-o în mod explicit – faceţi ordine, eliminaţi impostorii. Nu se doreşte acest lucru pentru că senzaţia noastră este că se doreşte demonizarea revoluţionarilor. Nu se doreşte să se spună că în România a fost revoluţie. Noi stăm drepţi în faţa istoriei. Nu ne interesează unde nu s-a tras un glonţ, nu ne interesează fabricile de revoluţionari, ci să se respecte ce s-a întâmplat”, a cerut Emil Vlădăsan, de la Asociaţia 16 Decembrie. Mai pragmatic, revoluţionarul Tudorin Burlacu, de la FECC, a explicat „noi nu am cerut această lege, dar ştiţi cum e, dacă dai unui copil o jucărie, e mai greu să o iei după aia. Oamenii şi-au făcut planuri, iar acum sunt exterminaţi (…)Măi, Victoraș- iepuraș, ai grijă ce faci”. Nu a mai durat puţin şi lui Ponta i s-a cerut demisia, după ce a fost avertizat că ” a uitat un lucru, iarna cad două lucruri: zăpada și Guvernul”.

15 COMENTARII

 1. REVOLUTIE A FOST PANA PE 22 DEC. ’89 ,DUPA ACEEA A FOAT O CACEALMA PUSA LA CALE DE GORBACIOV SI ILIESCU,DE ACEEA SUNTEM UNDE SUNTEM DUPA 23 DE ANI . S-A PIERDUT DIRECTIA SI TIMP SUB „TALPA” CRIMINALULUI ILIESCU,AVEM PSD LA GUVERNARE,ASTA AM VRUT,ASTA AVEM ! O TARA POPULATA DE CRETINI !

 2. oare aia care au spart atunci in dec. 1989 magazinul de blanuri din centru si au furat hainele de blana tot revolutionari se cheama????????
  r’atz a dracu di banditz. si acu’ vretz beneficii.

 3. Cred ca este corecta revendicarea celor doi revolutionari.Au stat toata iarna trecuta in strada sa-l puna pe Ponta Prim-Ministru.Pentru ce?Mai bine votam ungurii!!

 4. Unii dintre cei care împroaşcă cu cuvinte pe internet, ar trebui, mai întâi, să urmeze şcoala primară pentru a învăţa să vorbească şi să scrie civilizat. Apoi, dacă au o părere să o exprime, NU să împrăştie lături.

 5. REVOLUŢIA din TIMIŞOARA este sfântă pentru noi, cei 100000 de timişoreni, care am stat în Piaţa Operei, până cînd a căzut Ceaşeşcu !!!
  Internauţilor, dacă doriţi să comentaţi ceva referitor la un articol ce prezintă modul de comemorare a acelor evenimente, vă rog să o faceţi cu pioişenie, în amintirea celor care au plătit cu viaţa. Dacă nu sunteţi în stare, atunci comentaţi pe paginile fiţuicilor de profil, unde se potrivesc cuvintele voastre.

 6. REVOLUŢIA din TIMIŞOARA este sfântă pentru noi, cei 100000 de timişoreni, care am stat în Piaţa Operei, până cînd a căzut Ceauşescu !!!
  Internauţilor, dacă doriţi să comentaţi ceva referitor la un articol ce prezintă modul de comemorare al acelor evenimente, vă rog să o faceţi cu pioşenie, în amintirea celor care au plătit cu viaţa. Dacă nu sunteţi în stare, atunci comentaţi pe paginile fiţuicilor de profil, unde se potrivesc cuvintele voastre.

 7. vraneant poti sa contesti legitimitatea unor oameni de a mai solicita acele indemnizatii de revolutionari dupa 6 ani de incasare, la o valoare de 2000 de lei lunar, dar nu poti sa falsifici adevarul istoric. Magazinele au fost sparte, insa este cunoscut faptul ca existau oameni foarte priceputi in diversionism si atunci ca si acum. Scopul era compromiterea revoltei populare de la Timisoara si interventia in forta asupra manifestantilor. http://youtu.be/ift9hi8MoQw si http://youtu.be/oGQLHYQBTFQ

 8. Cei care se agatau de regimul Ceaușescu si mai nou copiii lor sunt acum la putere, la butoane, ne conduc după bunul lor plac si in același timp își umplu buzunarele largi cu bani negri furati din putinul nostru. Obositi de luptele de pana in 22, n-am băgat de seama ca tot ei ne-au furat si revolutia si odată cu ea si dreptul la viața pe care o visasem. Nimeni n-are curajul sa recunoască acest lucru fiindcă este rusinos!

 9. mai terminati cu revolutia,aveti toate dovezi ca a fost ceva premeditat,am fost si eu acolo,unde erau mii de oameni si nu santem revolutionatri,este o poveste tipic romaneasca de un smen,de cumetrie,de o gasca care si au tras privilegii

 10. ………singurii care au cistigat din revolutie sunt gunoaiele de asazisi revolutionari,care isi cer si acu drepturile nemeritate!!!!!!!!..adevarati revolutionari suntem noi ,cei citeva mii care am fost si inainte de 22 pe strada,care nu am fugit sa cerem bani pentru ca am dat jos pe ceausescu…..vedeti JURAVLE,mare profitor al revolutiei si altii ca el!!!!!

 11. NU NE-A FURAT NIMENI REVOLUTIA NOI AM VINDUT-O UNII CHIAR FARA SA CONSTIENTIZAM ASTA SI ALTII CU BUNA STIINTA PENTRU UN OS DE ROS SI ACUM NE VAITAM ,O MERITAM CU PRISOSINTA SI VOM AJUNGE DE NE VOR BLESTEMA URMASII ASTA VO GARANTEZ NE INJURA DE PE ACUM MAI URMEAZA SA NE DESFINTEZE CEI DE LA PUTERE SI VAD CA IAR CA CHIAR REVOLUTIONARII ADEVARATI CONTRIBUIE LA ASTA PRIN DEZBINARE SI URAASTA-I REALITATEA CEA MAI PURA DOMNILOR !!

 12. Slabi mai sunteti romanilor n-aveti multi dintre voi vîna de roman adevarat ! .Cine reda familiilor pe cei omoriti miseleste cu gloante in strada ? Stiti sa huliti pe revolutionari .De ce au murit acesti oameni ?intrebati-va oare nu pentru voi ? Acum stiti sa huliti in gura mare dar in decembrie va ascundeati si ati lasat pe unul ca mine sa mor in locul vostru nu ?
  Va mai amintiti sau nu cum va ascundeati de frica iar acum va aratati curajul prin jicniri la adresa unor oameni ce au infruntat moartea sa va schinbe voua viata sa nu mai stati la coada la salam si ulei Ignorantilor! Activat-iva zonele de creier inactiv si realizati ca cei care s-au jrtfit pentru noi nu au fost inpostori si falsi revolutionar ,faptele lor sunt marturii de necontestat .

  Recunoasterea acestor revolutionari inseamna pentru voi inpostura ? Pentru cei care hulesc ii intreb ATI AUZIT IN DEC89 VRE-un revolutionar cerind indemnizatiii? -sau ceream Libertate ?Recunoasterea revolutionarilor se reflecta intr-o o lege ce s-a dat .
  Nu adevaratii revolutionari au promovat pe impostori ci actualii si vechii guvernanti iar procuratura de ce nu se sesizeaza v-ati intrebat?
  Ei vezi ar trebui sa cada capete mari ,dar la asta nu te ajuta mintea ignorantule !
  Sti iignorantule pentru ce au murit cei din rezistenta anticomunista si s-au retras in munti sa lupte ? Ca sa nu ne ocupe rusi sa-ti aduca comunismul ! Si au fost lichidati ,au preferat sa moara decit sa fim sub cizma rusilor ,Aceste fapte nu conteaza nu-i asa ignorantu-le !!
  Revolutionarii in dec.89 aveau un tel si au adus LIBERTATEA de care ne bucuram acum numai ca uni au uitat de ce au fost ucisi .Idealurile lor au fost Libertatea si nu sa parvina falsi inpostori revolutionari ,dar cine sa pastreze aceste idealuri va intreb???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.