Casa Muhle, subiectul în care s-au tras concluzii greșite despre romi. Vezi...

Casa Muhle, subiectul în care s-au tras concluzii greșite despre romi. Vezi cine consideră asta

3
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai mediatizate subiecte din presa timișoreană din ultima perioadă a fost distrugerea Casei Muhle, aflat în casa muhleproprietatea unui clan țigănesc din Timișoara. La o întâlnire legată de prezența stereotipurilor în presă, reprezentanții Insitutului Intercultural au punctat faptul că acest subiect nu a fost prezentat corect pentru că s-a vorbit despre romi mai mult decât trebuia şi astfel se propagă stereotipurile şi ideile preconcepute. Călin Rus, directorul Institutului Intercultural, este de părere că „în momentul în care a avut loc cel de-al doilea protest la Casa Muhle, în articole trebuia să se scrie că a fost vorba despre un protest prin care s-a încercat salvarea unui monument istoric, şi nu despre romi. S-a tras concluzia că romii sunt un pericol, ne atacă casele”. Totuşi, subiectul legat de Naţionaliştii Autonomi care au dorit să ofere bonusuri de 300 de lei femeilor de etnie romă sterilizate a fost redat corect de publicaţiile online regionale şi naţionale, în opinia reprezentanților Institutului.

Aceste rezultate au fost realizate în cadrul proiectului „Cu Alte Cuvinte”, un proiect european prin care s-a dorit monitorizarea presei online din România pe o perioadă de 15 luni şi, în special, articolele care fac referite la romi, maghiari sau migranţi.  În urma urmăririi celor mai importante publicaţii online din judeţul nostru, autorii studiului au ajuns la concluzia că presa poartă o parte din vină pentru faptul că migranţii nu sunt văzuţi cu ochi buni de public.


Directorul Institutului Intercultural consideră că articolele despre migranţii care trec ilegal frontiera din partea de vest a ţării sunt scrise „într-un ton alarmant, se exagerează în titluri, se transmite ideea că avem de-a face cu „valuri” sau „asalturi” de migranţi”. De asemenea, “se face referire la naţionalitatea acestor migranţi, deşi nu este relevantă şi astfel se creează impresia că migranţii sunt tâlhari, criminali sau fac parte din reţele mafiote”.

3 COMENTARII

  1. toata europa stie de ce sunt in stare tiganii, si vine acum un papagal sa ne spuna ca de fapt tiganii sunt buni, ci doar presa e de vina ca tiganii se comporta ca niste animale…boule presa relateaza adevarul…ca tot mancati KaKAT si nu lasati presa sa ne arate adevarul, vreti doar stiri trunchiate! cat ai primit nesimtitule de la tigani ca sa le aperi curul…in maxim 10 se va satura toata europa de tigani si atunci sa te vad daca mai deschizi ciocul, parca vad ca te vei ascunde si vei fi de acord sa te speli cu sapun facut din tigani

  2. Voi chiar ne credeti prosti? Credeti ca fara presa , nu stim sau nu putem afla ce fac tiganii in Timisoara si peste tot? Nu vorbesc de toti, ca pe cei mici nu-i bagati nici voi in seama si nici nu-i ajutati. Dar traiti bine pe spinarea lor. As vrea sa vad procurorii Romaniei, ca sar la fel de repede cind sint discriminati romanii in tara lor.

  3. Ce frumos suna – Institut Intercultural … Mai ca iti dauy lacrimile! Si dupa aia te intrebi: da’ cate lume a auzit de el? Da’ de ce nu a auzit de el mai nimeni? Pentru ca nu intereseaza pe nimeni ce spune? Pentru ca vine cu stereotipuri ? Pentru ca vrea sa fie politically correct – ca sa dea senzatai de spirit vest-european?…
    Bineinteles ca tarasenia cu casa Muhle nu-i despre toti tiganii – ci despre cei bogati (si pe carte nu-i intreaba nimeni cum au facut banii!), care isi baga piciaorele in legislatie si reglementarile locale.
    Cat despre imigranti – s fim seriosi! Aratati-mi o tara (Franta? Anglia? Germania ?) in care mass media vorbeste frumos despre ei …

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.