Fotografiile ce reconstruiesc lumea geniului Mincu

Fotografiile ce reconstruiesc lumea geniului Mincu

1
DISTRIBUIȚI

mincu-un-secol-inainte

Lumea marelui arhitect român Ion Mincu, așa cum a fost la început și cum o privim astăzi, este transpusă în fotografii de artistul Victor Veluculescu. Fotograful semnează  expoziția ”Mincu – un secol înainte”, vernisată deseară, la ora 19.30, în incinta bastionului Theresia la Centrul de Artă şi Cultură din Timişoara.

Privitorul devine un călător în timp şi spaţiu, într-o lume a simbolurilor prin care arhitectul Ion Mincu și-a identificat propriul stil în istoria arhitecturii românești. Expoziția cuprinde fotografii actuale, dar și imagini de epocă şi planşe ale arhitectului.  ”Mincu – un secol înainte” se desfășoară pe trei planuri: o prezentare “sub lupă” a detaliilor utilizate de arhitect – blazoane, feronerie, panouri decorative, pictură şi elemente de fațadă.


Al doilea plan face referire la elemente de ambianţă – măreția şi intimitatea clădirilor, dialogul dintre ele, dar şi cu lumea exterioară. Ultimul plan reprezintă o hartă a lui Mincu de azi, care surprinde atât restaurări benefice, dar şi coroziunea indiferenței.

Victor Velculescu a obţinut în 2009 titlul de doctor în Arte Plastice şi Decorative, iar în prezent predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”. Are în palmares expoziţii de fotografie de arhitectură, între care: Arhitectură în Bucureşti (1987), Bucureşti. Istorie şi prezent (1998, expoziţie de grup organizată de UAR). A realizat peliculele: File de Foc/File de Istorie (2003), animaţia L’Indiscret (2003) şi Păsări în zid, întors spre Herina (2009), documentar dedicat artistului Ştefan Câlţia.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.