Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului...

Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku. Tokyo avertizează că va răspunde „prin forţă”

0
DISTRIBUIȚI

china_Songs

Opt nave guvernamentale chineze au intrat astăzi în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză, potrivit Mediafax. În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că ţara sa va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku. Guvernul japonez l-a convocat astăzi pe ambasadorul chinez, protestând faţă de pătrunderea navelor țării sale zona Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe.

Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu. Flotila observată marţi de Paza de Coastă japoneză este cea mai importantă, din septembrie 2012 încoace, când Japonia a naţionalizat o parte a arhipelagului Senkaku, achiziţionând trei insuliţe de la proprietarul lor japonez.

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat că Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.


Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că „ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce”. „Patrulăm, în prezent, în jurul Insulelor Senkaku, cu scopul de a împiedica orice debarcare”, a adăugat premierul, referindu-se la Paza de Coastă japoneză, care asigură protecţia acestei zone.

China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.

O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku. Aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian. Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.

Vizita de azi a deputaţilor, proveniţi din mai multe partide, însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivităţi punctate cu numeroase omagii. Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.