1 Mai sărbătorit cu proteste în lume: sindicatele ies în stradă în...

1 Mai sărbătorit cu proteste în lume: sindicatele ies în stradă în Spania, japonezii se adună în parcuri, turcii se iau la bătaie cu forțele de ordine

0
DISTRIBUIȚI

miting1Mai

Dacă românii sărbătoresc 1 Mai muncitoresc prin odihnă, înfruptându-se din mici și bere, restul lumii nu a uitat semnificația acestei zile. Astfel, sute de mii de protestatari au ieșit pe străzile din Spania, Turcia sau Japonia pentru a-și cere drepturile în ziua dedicată tuturor muncitorilor. În Peninusula iberică sindicatele sunt decise să mărșăluiască prin mai multe orașe, cerând din nou reducerea măsurilor de austeritate, în Tokyo peste 20.000 de oameni s-au adunat într-un parc cerând, printre altele, oprirea generării energiei nucleare, iar la Istanbul manifestanții au avut chiar ciocniri cu forțele de ordine.

Mitingul prilejuit de ziua de 1 Mai, organizat la Istanbul, s-a soldat cu ciocniri, după ce autorităţile au interzis toate adunările din cauza lucrărilor de renovare în curs într-o piaţă emblematică pentru oraş, transmite AFP, citat de Agerpres. Încă de dimineaţa devreme, unităţile anti-revoltă ale poliţiei au intrat în acţiune, recurgând la tunuri cu apă şi grenade lacrimogene pentru a împiedica strângerea manifestanţilor în cartierul Beşiktaş, aflat la 2 kilometri de Piaţa Taksim. Demonstranţii, câteva sute de persoane, reuniţi la apelul unor partide de stânga şi sindicate, au ripostat aruncând cu pietre. „Moarte fascismului”, „Trăiască 1 Mai” – au scandat ei.

Numeroşi rezidenţi ai cartierului şi trecători au fost deranjaţi de gazele lacrimogene. Proprietarii de mici restaurante din cartier au oferit demonstranţilor suc de lămâie, acesta calmând efectele gazelor lacrimogene. Birourile din Istanbul ale premierului Recep Tayyip Erdogan, situate în cartierul Beşiktaş, au fost baricadate şi apărate de mai multe zeci de poliţişti asistaţi de un blindat anti-revoltă.


Pentru această zi au fost mobilizaţi mii de poliţişti.

Guvernul turc a decis să interzică mitingul de 1 mai în piaţa celebră, apreciind că şantierul început în noiembrie anul trecut pentru a devia traficul rutier, nu permite garantarea siguranţei pentru zecile de mii de manifestanţi aşteptaţi. Cu toate acestea, sindicatul muncitorilor Disk (stânga) a decis să ignore interdicţia. France Presse aminteşte că la 1 mai 1977 persoane neidentificate au deschis focul cu prilejul unui miting de 1 Mai în Turcia, provocând panică în rândul mulţimii şi moartea a 34 de persoane.

Sindicatele ies în stradă în Spania

De Ziua internaţională a muncii, sindicatele spaniole UGT şi CC.OO au organizat astăzi peste 80 de manifestaţii în mai multe oraşe din Spania. În Madrid va avea loc un marş pe străzile centrale, iar manifestanţii vor cere o nouă politică economică, destinată creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, fără măsuri de austeritate şi reduceri, după cum transmite Canal 24Horas. „Nu se mai opresc. Luptă pentru drepturile tale” sună sloganul cu care au fost convocate manifestaţiile din Spania, sindicatele cerând cu această ocazie un nou acord social şi politic, care să favorizeze noi locuri de muncă şi creştere economică.

Sindicatele susţin că situaţia economică şi socială de acest 1 Mai s-a schimbat şi înrăutăţit faţă de anul trecut, în special pentru că a crescut şomajul, la peste 27%, iar numărul oamenilor fără un loc de muncă a ajuns să depăşească 6 milioane în Spania.

Protest în parc, în Tokyo

Aproximativ 21.000 de muncitori s-au adunat astăzi într-un parc din Tokyo pentru o demonstraţie de 1 mai, cerând creşteri salariale, locuri de muncă stabile şi oprirea generării de energie nucleară, transmite Kyodo. „Salariile mai mari vor ajuta Japonia să iasă din deflaţie”, a spus Sakuji Daikoku, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, în cuvântul de deschidere a evenimentului, care se ţine anual de 84 de ani, cunoscut sub numele de Zenroren.  Oamenii caută o societate care să asigure locuri de muncă stabile, a adăugat el în discursul său ţinut în Yoyogi Park. Evenimente similare au avut loc în toată Japonia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.