Ce a făcut Ion Iliescu pentru ca membrii trupei Phoenix să poată...

Ce a făcut Ion Iliescu pentru ca membrii trupei Phoenix să poată purta plete în timpul comunismului. Vezi ce spune autorul versurilor de la Cantofabule despre Securitate şi cenzură

4
DISTRIBUIȚI

STATUIE - RASCOALA DIN 1907

Apropiații lui Nicu Covaci nu aprobă procesul pe care liderul legendarei formații Phoenix l-a intentat colegilor de drupă pentru drepturi de autor în valoare de 150.000 de euro, calculate pe piesele interpretate de aceștia. ”Să nu se supere Covaci pe mine, dar e penibil să faci așa ceva unor prieteni. Ei au fost o formație, împreună la bine și la rău. Sigur, el poate reclama bani pentru că ei cântă anumite piese, însă mi se pare bizar să nu poţi cânta ce ai mai cântat și ceva ce și datorită ție  a avut un ecou. L-aș fi rugat pe Nicu să rezolve problema pe cale amiabilă”, a spus poetul Șerban Foarță.  Timișoreanul care a compus textele pentru Cantofabule mai atrage atenția unui aspect, de bun simț: ”Ei nu își mai aparțin.


Au intrat în patrimoniu. E și păcat să își piardă așa onoarea. E ca la un divorț în care cei doi parteneri își dau în cap: dulapul e al meu, masa e de la tata”.

Șerban Foarță își amintește cum funcționa cenzura în epoca în care scria textele pentru rebelii cu plete și bărbi purtate cu aprobare scrisă de la Ion Iliescu, dar despre urmărirea de către securiști e tranșant: ”Se exagerează spunând că eram urmăriți. Sigur că mai mult sau mai puţin eram filmați, dar e mai mult o poveste care sună bine”, a spus Foarță. ”Nu ne băteam singuri cuie în talpă. Nu aveam timp să facem iluzii. De regulă se lucra în timp foarte scurt. Și de regulă cenzura era foarte îngăduitoare dacă evitai anumite cuvinte, gen Dumnezeu, sex etc. Nicu și trupa au avut mai mult probleme cu pletele decât cu textele. Dar și cu pletele au rezolvat până la urmă. Ion Iliescu, care a ajuns Secretar 2 la Cultură, le-a dat hârțoagă că sunt actori și că le e permis să poarte plete și bărbi”.

Nicu Covaci, liderul Phoenix, a depus pe 25 aprilie la Tribunalul București plângerea prin care îi cheamă în judecată pe foștii săi colegi de trupă pentru drepturi de autor. Pârâţii sunt Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann şi Radu Almaşu.  Nicu Covaci le cere acestora daune în valoare de 150.000 de euro, pentru că au cântat, în ultimii ani, fără a avea drepturi de autor,  piesele compuse de el.

 

 

4 COMENTARII

  1. Stimata doamna , inutil si fara esenta acest articolas , daca nu ati reusit dupa 40 de ani sa faceti diferenta intre CANTAFABULE si incultul, agramatul si socialistul ,, Cantofabule”(sic!). A perpetua in greseala de sorginte psihiatrica este de-a dreptul diabolic!

  2. bey Ostape,
    fira-ash al dreacu da’ tu ieshti niebun la cap. ce te bagi mah in treburi despre care abar n-ai. stai mah in banca tia.
    ca corect ieste CONTOFABULE. clar prostule?
    mars la scoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.