MI5 au încercat să-l recruteze pe unul dintre suspecţii atentatului de la...

MI5 au încercat să-l recruteze pe unul dintre suspecţii atentatului de la Londra. Mărturia unui prieten al atacatorului

0
DISTRIBUIȚI
Michael-Adebojalo
Michael Adebojalo (stânga)

Serviciile de informaţii interne britanice au încercat să îl recruteze pe Michael Adebolajo, care a revendicat crima unui soldat miercuri la Londra, a afirmat aseară, pentru postul BBC News, unul dintre prietenii săi care a fost arestat după interviul televizat, potrivit Mediafax. Conform lui, Michael Adebolajo a respins oferta MI5 (servicii de informaţii interne) de a lucra pentru ei. Aceştia l-au contactat în continuare, după un sejur în Nigeria. „Practic, a fost hărţuit de MI5, asta a fost ceva ce mi-a spus precis”, a declarat Abou Nusaybah care l-a cunoscut pe Michael Adebolajo în 2002.

Serviciile de informaţii interne vroiau să îl întrebe dacă cunoaşte anumite persoane, a povestit acesta pentru postul de televiziune britanic.


„După ce le-a spus că nu le cunoaşte pe aceste persoane şi nici pe altele, ei l-au întrebat dacă nu vrea să lucreze pentru ei”, a precizat Abou Nusaybah. BBC a transmis că acesta din urmă a fost arestat după interviul său. Poliţia, la rândul său, a anunţat că agenţi de contraterorism britanic au arestat aseară la Londra un bărbat în vârstă de 31 de ani suspectat că pregătea sau vroia să comită atacuri teroriste.

Percheziţii au fost de asemenea realizate în două locuinţe din estul capitalei, a precizat Scotland Yard într-un comunicat. Poliţia nu a indicat dacă această arestare are o legătură directă cu uciderea soldatului Lee Rigby, omorât cu armă albă în timpul unui atac realizat de doi presupuşi islamişti, miercuri, pe o stradă din Londra.

Bărbatul a fost arestat ieri către ora locală 21.30 (23.30, ora României) de poliţişti ai serviciului antiterorist al Scotland Yard, în cadrul Terrorism Act 2000, o lege antiteroristă britanică promulgată în 2000. Acesta a fost plasat în arest la un comisariat din sudul Londrei. Serviciile de securitate britanice se aflau sub presiune vineri să explice cum cei doi ucigaşi presupuşi ai unui soldat în mijlocul Londrei, în special Michael Adebolajo, un tânăr creştin de origine nigeriană convertit la islamul radical, au putut să scape de filtrele lor. Michael Adebolajo, în vârstă de 28 de ani, şi presupusul său complice, Michael Adebowale, în vârstă de 22 de ani, care au fost răniţi de către poliţie la locul dramei, erau încă internaţi vineri, însă viaţa lor nu este în pericol, conform poliţiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.