Noapte magică pe Bega, de Ziua Europei, cu un OZN, oi...

Noapte magică pe Bega, de Ziua Europei, cu un OZN, oi și un inel cu diamant GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-520278622">

concert pe bega16_resize

Magie pură. De asta au avut parte timișorenii care au umplut până la refuz duminică seara malurile Begăi, în centrul orașului. Concertul de Ziua Europei organizat de Filarmonica Banatul a început cu un șir de caiace care au trecut sportivii CSS1 Timișoara purtând drapelele tuturor țărilor membre, pe selecțiuni  din ”Linia maritimă Onedin” – Suita Spartacus de Aram Haciaturian.

Ce a urmat, a fost o oră care a ținut spectatorii în senzații tari: pe lângă oi butaforice lansate la apă, au avut parte de lebede care au valsat, pisici, un șoarece imens, o farfurie zburăroare și chiar o cerere în căsătorie reală, în direct, la scenă deschisă. Plus opt soliști și 100 de muzicieni.

Concert-maistrul filarmonicii, Cătălina Costin, a fost cerută de soție în aplauzele spectatorilor. Îmbrăcată în Șeherezada, Cătălina a fost vioara întâi în suita simfonică omonimă de Rimski-Korsakov. Interpretarea ei de pe ponton a fost completată de un dans – luptă al bărcilor, iar învingătorul, nimeni altul decât logodnicul de câțiva ani al tinerei,  a venit în fața orchestrei, a îngenunchiat pe ponton, și i-a pus violonistei inelul pe deget, cerând-o oficial de soție, în aplauzele pline de încurajări din public. Ca să își implinească dorința, tânărul arhitect Cristi Trincă a reușit să se ”infiltreze” ca figurant în spectacolul lui Gârboni, alături de ceilalți 100 de voluntari și sportivi. El a avut rolul sultanului Shahriar.

În programul prezentat de directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni au fost lucrări de A. Haciaturian, N. Rossi, J. Strauss, Andrew Lloyd Webber, Rimski-Korsakov, G. Rossini, J.Last și, pe final, ”Pinii din Roma”, ai lui Ott. Respighi și ”Luminile orașului”. Gârboni a făcut glume, primarul Nicolae Robu a ajuns la timp și a ținut un discurs scurt în care a vorbit despre cum Timișoara trebuie să ajungă Capitală Culturală a Europei, prefectul a mulțumit, iar ministrul IMM-urilor și Turismului, Maria Grapini a ținut să puncteze că ”este un eveniment cultural extraordinar. Îl felicit pe domnul Gârboni pentru că în fiecare an găsește motive să ne facă să iubim muzica”.

Spectacolul a fost unul la superlativ, așa cum sunt, tradițional deja, evenimentele de amploare gândite de Gârboni. Artiștii s-au dat în bărci la propriu. Trompetistul Corneliu Meici, și sopranele Alina Todea și Maria Virginia Onița au făcut senzație cu aparițiile lor teatrale. Două soliste din Coreea de Sud, deghizate în feline, au dat viață ”Duetului pisicilor”, de Rossini, fiind aplaudate la scenă deschisă pentru interpretarea lor extrem de vie. În timp ce ele cântau, pe Bega a apărut un șoarece gigant, construit pe o barcă cu motor, care a cules bucăți de cașcaval butaforic aruncate de pe mal.

Concertul a continuat cu oi și lupi, animale din polistiren, în mărime naturală, lansate și ele la apă de pe malurile Begăi, în timp ce cu singurul cântăreț la duduk din România, Cosmin Bălean,  a avut o reprezentație  cu ”The Lonely Shepherd” în costum popular. Spectacolul s-a încheiat cu un valuri de artificii care s-au revărsat de pe cele două poduri ce au flancat zona spectacolului în timp ce un OZN, transpotat de o macara, a scuipat flăcări și fum deasupra apei și publicului. Spectacolul de duminică seara face parte din seria spectacolelor dedicate Zilei Europei organizate și susținute de mai mulți ani de Filarmonica Banatul. Acestea sunt menite să deschisă apetitul timișorenilor pentur muzica clasică, spune inițiatorul lor, directorul Ioan Coriolan Gârboni. Concerte atipice au mai avut loc într-o stație de betoane, pe pista aeroportului, la mănăstirea Șag sau într-o unitate militară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.