Cum au schimbat rețeta muștarului banal studenții de la Agronomie FOTO

Cum au schimbat rețeta muștarului banal studenții de la Agronomie FOTO

1
DISTRIBUIȚI

20130531_114836

Atunci când studenţii de la facultăţile sau masterele din cadrul Universităţii de Agronomie din Timişoara își încheie studiile, examenul final înseamnă, în primul rând, o ocazie de a vedea proiecte inventive. Lucrările de licenţă sau de dizertaţie ale studenţilor de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare nu se pun în pagină, ci în farfurie. Muştar cu ghimbir, conserve în oţet, ulei sau oţet cu diferite arome, biscuiţi cu cătină, diferite reţele inedite de realizare a pâinii sau vinuri albe sau roşii aromatizate sunt doar câteva dintre invenţiile studenţilor, care au fost prezentate în acest an la expoziţia Banat Agralim.

Toate produsele sunt 100 % naturale, iar pentru realizarea lor, studenţii vin cu ideea, dar sunt sprijiniţi de profesori în laborator ca să ducă la bun sfârşit reţetele pe care le inventează. Daniela Stoin, directorul Departamentului de Tehnologii Alimentare, ne-a povestit că studenţii sunt stimulaţi să vină cu idei de produse noi tocmai pentru ca în momentul în care termină facultatea să aibă şi o bază practică, nu doar teoretică. „Studenţii sunt cei care ne propun să realizăm un anumit produs şi atunci, în laborator, încercăm să vedem dacă îl şi putem prepara. Durata de realizare a produselor diferă în funcţie de complexitatea reţetelor. Încercăm să îmbinăm utilul cu inovaţia, dar şi să realizăm produse cât mai naturale”, a mai adăugat Daniela Stoin.

20130531_114533

Ce iese din laborator

Astfel, câţiva studenţi au constatat că pe piaţa din România există doar muştar dulce, iute sau cu hrean şi atunci s-au gândit să inoveze acest produs.


După câteva luni de stat în laborator, s-a născut muştarul cu ghimbir şi rozmarin. De asemenea, studenţii au realizat şi două sortimente de vinuri inedite. „Avem un vin roşu aromatizat, care conţine muşeţel, cătină, măceşe, mentă, fructe de pădure şi chiar salvie şi un vin alb aromatizat. De asemenea, studenţii realizează produse de panificaţie inedite, aşa cum este pâinea cu făină din extract de malţ, care este mult mai sănătoasă decât cea realizată din făină albă”, a dezvăluit Călin Jianu, prodecan al Facultăţii de Tehnologii Agroalimentare.

Rețete de vânzare

Produsele realizate de studenţi au fost prezentate pentru prima dată timişorenilor în acest an. Cei care au degustat din preparatele inedite s-au arătat încântaţi de arome şi chiar au dorit să cumpere produse, însă acestea pot ajunge pe piaţă doar dacă o firmă este interesată să cumpere reţeta. Produsele alimentare pe care le realizează studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului le sunt de real folos atunci când încearcă să îşi găsească un loc de muncă. Anual, aproximativ 70 de studenţi termină studiile la Facultatea de Tehnologii Agroalimentare și mulţi dintre ei se angajează la diferite companii din România sau din străinătate.

 20130531_114525(1)

1 COMENTARIU

  1. de ce nu stim in avans de evenimente din astea? pasnice, inventive, nonagresivo/standard/plicticoase?
    mai scrie se de ele, de concerte, de manifestori pt. ceva…
    ne/am plictisit de rai, urati, corupti si smakeri de 2 lei. e prea cald pt kestii naspa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.