Începe Evaluarea Națională: camere de supraveghere da, masă de protocol ba UPDATE...

Începe Evaluarea Națională: camere de supraveghere da, masă de protocol ba UPDATE 2 Primul incident de la examen

0
DISTRIBUIȚI
tineri de la moisil sustinand capacitatea03
Tineri de la Liceul „Grigore Moisil” care susțin Evaluarea Națională. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Peste 5.000 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Timiş sunt aşteptaţi să susţină, astăzi, prima probă a examenul de Evaluare Naţională, la Limba Română scris. În judeţul Timiş, toate sălile de clasă sunt dotate cu camere de supraveghere, dar şi spaţiile în care se multiplică subiectele. Plicurile sigilate care conţin varianta de subiect extrasă se deschid la ora 09:00, iar elevii au la dispoziţie 120 de minute ca să rezolve subiectele. Cei care susţin Evaluarea Naţională vor sta câte unul în bancă şi nu au voie să intre în sala de examen cu materiale ajutătoare, telefoane sau alte mijloace de calcul sau de comunicare. Elevii care sunt prinşi sunt eliminaţi din examen şi li se acordă nota 1 la proba respectivă, indiferent dacă au fost prinşi în timp ce copiau sau nu. De asemenea, este interzisă strângerea de bani de la părinţi prin intermediul cărora să se asigure masa profesorilor supraveghetori sau a celor din comisia de evaluare.

Miercuri, 26 iunie, elevii de clasa a VIII-a susţin proba scrisă la Limba Maternă, iar pe 27 iunie, la Matematică. Lucrările vor fi corectate în şapte centre de evaluare din Timiş.


Rezultatele la cele trei probe vor fi afişate pe 29 iunie, după ora 16:00.

subiect romana11

UPDATE Cei 5.000 de candiaţi au avut la dispoziţie 120 de minute ca să analizeze două subiecte. Primul subiect a constat într-un fragment din Alexandru Vlahuţă, „Din durerile lumii”, iar elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerinţe pe baza lui. Printre acestea se numără găsirea de antonime, să explice rolul virgulei în „cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare”, transcrierea din text a unor cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, prezentarea a două trăsături ale genului epic, să comenteze în cel mult cinci rânduri o secvenţă din text şi să scrie o compunere de cel mult 25 de rânduri în care să prezinte trăsăturile unui personaj.

subiect romana22

Cel de-al doilea subiect a constat într-un text de doisprezece rânduri, iar cerinţele au presupus menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte, alcătuirea unor fraze din două propoziţii sau redactarea unor enunţuri. De asemenea, subiectul doi a presupus şi redactarea unei compuneri în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară care li s-a întâmplat la un concurs.

UPDATE 2 4.873 de copii s-au înscris la Evaluarea Naţională, în judeţul imiş, însă 137 de elevi nu s-au mai prezentat la prima probă scrisă la Limba Română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Timiş, un elev a fost eliminat din sala de examen şi a primit nota 1, după ce a avut ghinionul să îi sune telefonul în timp ce susţinea proba scrisă la Limba Română. Incidentul s-a petrecut la un liceu din Timişoara, elevul poate însă să susţină celelalte probe ale Evaluării Naţionale pentru că niciun elev nu pică acest examen, aceştia pot intra la liceu chiar şi cu note sub cinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.