Protestele din Turcia continuă: a cincea zi de manifestații

Protestele din Turcia continuă: a cincea zi de manifestații

0
DISTRIBUIȚI

police-fire-tear-gas-istanbul-protests-turkey-data

Mii de persoane continuau să manifesteze în noaptea trecută în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi, potrivit Mediafax. Un semn al agravării nemulţumirii, una dintre cele mai importante confederaţii turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de astăzi, cu scopul de a denunţa recurgerea statului la „teroare” împotriva contestatarilor.

Pentru prima dată de la începutul acestei mişcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunţat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit ieri la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei, potrivit postului NTV.

La Ankara, poliţia a dispersat aseară cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă grupări ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, premierul a negat orice derivă autoritaristă şi a respins ideea unei „primăveri turce”, dând asigurări din Maroc, unde se afla în vizită, că situaţia în ţara sa este pe cale să se detensioneze.


Locţiitor în absenţa şefului Guvernului, vicepremierul Bülent Arinç urmează să susţină astăzi o conferinţă de presă, la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), pe tema acestor evenimente fără precedent. El a lăudat ieri virtuţile dialogului, „în loc să se tragă asupra oamenilor”. În cartierul Kavaklidere din Ankara, unităţi antirevoltă au tras aseară cu gloanţe de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Türk. La Istanbul, poliţiştii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gümüssuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanţi ce au ridicat baricade şi au aprins focuri, potrivit unor martori şi unor posturi de televiziune. Însă atât în acest megalopolis, cât şi la Ankara, alte reuniuni de amploare au continuat paşnic noaptea trecută.

Începând de vineri, protestul unei mâini de activişti faţă de un proiect de desfiinţare a unui parc public din Istanbul s-a extins pe întregul teritoriu al Turciei. Acuzat de derivă autoritaristă şi că vrea să „islamizeze” societatea turcă, Erdogan se confruntă, în prezent, cu o mişcare de contestare de o amploare inedită de la venirea la putere a formaţiunii sale, Partidul Dreptărţii şi Dezvoltării (AKP, rezultat dintr-o mişcare islamistă) în 2002. Violenţele înregistrate în ultimele trei zile s-au soldat cu aproximativ 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului şi sindicate ale medicilor din cele două oraşe. Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe reţele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în ţări occidentale ca Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.