Saloane moderne, spital în „comă”: de ce s-a închis o sală de...

Saloane moderne, spital în „comă”: de ce s-a închis o sală de nașteri la Maternitatea Bega

0
DISTRIBUIȚI
episcopul timisoarei paisie sfintest o sectie ati de nou nascuti la maternitatea bega din timisoara03
Saloanele moderne au fost inaugurate cu aghiazmă. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Salariile mici din sănătate au efecte negative pe principiul domino-ului: la Maternitatea Bega asistentele bune au plecat la clinici private, iar asta a dus la o reducere gravă a activității în spital. Una din cele două săli de naşteri a fost închisă din cauza insuficienţei personalului medical, şi asta pentru că mai multe moaşe au plecat în ultimii ani la clinicile private pentru salarii mai mari. Marius Craina, directorul medical al Maternităţii Bega, a afirmat că ar fi nevoie de cel puţin încă șapte, opt moaşe pentru a putea redeschide şi cel de-al doilea bloc de naşteri.


În acest sens au fost făcute mai multe solicitări, dar până acum nu s-a primit niciun răspuns pozitiv. „Unul dintre sectoarele cele mai deficitare este cel de naşteri. Nu avem moaşe suficiente pentru a asigura deservirea în condiţii optime şi legale a funcţionării celor două blocuri de naşteri. Din două săli de naşteri, la noi funcţionează doar una singură pentru că nu avem numărul necesar de asistente pentru a asigura permanenţa şi în cealaltă sală de naşteri”, a spus Marius Craina despre situaţia de la Maternitatea Bega. Salariul unei asistente sau moașe într-un spital de stat se încadrează între 1.100 și 2.000 de lei. Asta, în condițiile în care clinicile private le oferă lefuri mult mai mari.

Pe lângă sectorul de naşteri, Maternitatea Bega nu are personal medical suficient nici pentru cele două saloane ATI care au fost inaugurate ieri, saloane care sunt cele mai solicitate pentru că acolo ajung cazurile cele mai grave din spital. Directorul medical al Maternităţii Bega are şi un răspuns pentru situaţia critică în care se află, şi anume acela că, în ultimii ani, „foarte multe asistente din sectorul de obstetrică-ginecologie au plecat în mediul privat pentru că au început să se deschidă şi în România clinicile private care au nevoie de un număr foarte mare de asistente. Şi nu numai că au plecat asistente, au plecat asistente cu experienţă de care aveam absolută nevoie şi mai ales în aceste saloane avem nevoie de asistente cu experienţă, cu pregătire, nu poţi la început de drum să pui o asistentă la cazuri grave”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.