Dezvăluire fără precedent a Pentagonului: statutul deținuților de la Guantanamo

Dezvăluire fără precedent a Pentagonului: statutul deținuților de la Guantanamo

0
DISTRIBUIȚI

guantanamo2

Pentagonul a dezvăluit ieri statutul fiecăruia din cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo, în special a 46 dintre ei, care sunt în „detenţie nelimitată”, fără inculpare sau proces, dar consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi, transmite AFP, citat de Agerpres.

Această listă de 15 pagini, din care AFP a obţinut o copie, a fost făcută publică în urma unei plângeri a publicaţiei Miami Herald în virtutea legii privind dreptul presei de fi informată (FOIA). Lista oferă statutul deţinuţilor aşa cum a fost stabilit la 22 ianuarie 2010 după un inventar cerut de preşedintele american Barack Obama, a precizat pentru AFP Todd Breasseale, purtător de cuvânt al Pentagonului.


Din cei 166 de deţinuţi încă închişi la Guantanamo, 46 sunt în “detenţie nelimitată”, o formă de statut de prizonieri de război care nu pot fi inculpaţi, din lipsă de probe, însă nici eliberaţi din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru SUA.

Conform listei, care dezvăluie identitatea, naţionalitatea şi statutul tuturor prizonierilor, 26 dintre cei în “detenţie nelimitată” sunt yemenţi, 12 sunt afgani, trei, saudiţi, doi, libieni, plus un kenyan, un marocan şi un somalez. Printre ei se numără deţinuţi în greva foamei care participă la o mişcare fără precedent prin durată şi amploare – 104 deţinuţi au adoptat această formă de protest care durează de peste patru luni, 44 dintre ei fiind alimentaţi cu forţa luni – pentru a protesta împotriva acestui sistem de detenţie nelimitată practicat de peste 11 ani la Guantanamo.

În plus, alţi 86 de bărbaţi, majoritatea yemeniţi, închişi în continuare în această închisoare ridicată în Cuba, la mii de kilometri distanţă de coastele americane, au fost consideraţi eligibili de eliberare. Numele lor au fost dezvăluite la 21 septembrie 2012, însă „până în prezent statutul (altor deţinuţi) nu a fost făcut public”, a adăugat locotenent-colonelul Breasseale, într-un e-mail.

Într-un discurs de la 23 mai, Barack Obama şi-a reiterat intenţia de a închide Guantanamo, o promisiune de campanie din 2008 niciodată concretizată. El a anunţat ridicarea moratoriului său privind transferurile de yemeneţi şi numirea unui responsabil însărcinat cu supervizarea repatrierii celor consideraţi a putea fi eliberaţi, al cărui nume a fost dezvăluit ieri de Departamentul de Stat: juristul Cliff Sloan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.