Josef Kappl, creatorul operei rock “Meşterul Manole”: „În aceste vremuri este mare...

Josef Kappl, creatorul operei rock “Meşterul Manole”: „În aceste vremuri este mare nevoie de alternative“

0
DISTRIBUIȚI

kappl

Premiera naţională a operei rock Meşterul Manole – eveniment înscris în programul de activităţi pentru candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 – va avea loc în data de 24 octombrie, de la ora 19.30 la Filarmonica Banatul, muzica acestui ambiţios proiect aparţinându-i lui Josef Kappl.

„Vreau să-mi exprim bucuria şi mândria, dar şi onoarea de a colabora cu Filarmonica Banatul, la realizarea scenică a operei rock – simfonice Meşterul Manole, având în vedere scopul acestei colaborări: candidatura Oraşului Timişoara la concursul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Socotesc această dorinţă drept semn al aspiraţiei nobile spre prosperitate şi integrare europeană. Opera reprezintă o lucrare muzicală amplă, pe un libret scris în anii ’70 de Victor Cârcu. Această lucrare poate fi prezentată atât sub forma operei clasice, cât şi sub formă concertantă. Naşterea Meşterului Manole a fost la fel de grea ca şi realizarea construcţiilor acestuia. Greutatea a constat în primul rând în găsirea limbajului muzical care să fie în concordanţă cu textul“, ne-a declarat Josef Kappl, fostul basist al grupului Phoenix, principalul „vinovat“ pentru naşterea acestui proiect.

Meşterul Manole a fost un proiect de operă-rock al formaţiei Phoenix, cristalizat în anul 1973, însă needitat niciodată pe disc din cauza cenzurii. Versurile operei au fost compuse de către Victor Cârcu, lui aparţinându-i şi indicaţiile scenice. De altfel, trupa Phoenix a scos un E.P.


cu titlul Meşterul Manole care a conţinut trei piese compuse pentru ceea ce se vroia la vremea respectivă a fi prima operă rock autohtonă, cu scenariu, costume, coruri şi actori, care nu s-a mai concretizat din cauza cenzurii autorităţilor comuniste. Actualul proiect nu are nicio legătură cu trupa Phoenix, fiind pus la cale de Josef Kappl.

„În momentul în care am găsit acest limbaj, de inspiraţie folclorică, binenţeles, am început lucrul, care a durat din 2008 până astăzi, cu o întrerupere de doi ani. Pentru realizarea scenică a acestei lucrări muzicale ample, este nevoie, binenţeles de un ansamblu pe măsură. Acest ansablu va cuprinde între 60 şi 80 de persoane, în cea mai mare parte artişti şi muzicieni ai Filarmonicii Banatul şi alţi muzicieni timişoreni“, a mai adăugat compozitorul operei rock.

Muzicianul consideră că în vremurile noastre este necesară o alternativă şi recunoaşte că naşterea Meşterului Manole a fost extrem de grea. În plus, atunci când a înregistrat opera la UCMR – ADA, a constatat cu surprindere că nu există formulare pentru declararea unei opere – rock. „În aceste vremuri în care subcultura are tendinţa spre autodistrugere prin inflaţie, cauzată de nerespectarea, chiar alterarea valorilor estetico-morale şi orientarea exclusivă spre comerţ, este mare nevoie de alternative. În momentul în care am început lucrul la Operă, nu m-am gândit nicio clipă la succesul sau insuccesul ei, însă am fost sigur că există mulţi ca mine, care-şi dau seama de necesitatea acestei alternative. Recunosc că este o muncă imensă să scrii o lucrare de astfel de amploare şi am constatat din păcate că foarte puţini se aventurează la o asfel de lucrare. Mi-am dat seama de acest lucru mai ales în momentul în care am vrut s-o declar la UCMR-ADA, unde nu am găsit nici măcar formulare adecvate declaraţiei unei lucrări muzicale de acest gen“, a explicat Josef Kappl.

După premiera de la Timişoara, opera rock care va fi dirijată de Radu Popa va fi prezentată şi în alte oraşe ale ţării, existând posibilitatea ca ea să fie interpretată şi în afara graniţelor României. „De marele interes al publicului timişorean pentru această alternativă culturală, mi-am dat seama la concertul din 7 mai al Filarmonicii «Banatul» pe malul Begăi, cu ocazia sărbătoririi zilei Europei. Aşa că din privinţa succesului nu-mi fac prea mari griji. Premiera Operei va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie la Timişoara. Aceasta nu-nseamnă ca Opera să nu fie prezentată şi în alte localităţi, nu numai din ţară, ci şi în afara graniţelor României. Mi-aş dori mult acest lucru“, a mai precizat Josef Kappl.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.