Suspiciuni de fraudă la un liceu care are aproape 95% promovabilitate la...

Suspiciuni de fraudă la un liceu care are aproape 95% promovabilitate la Bac

0
DISTRIBUIȚI
rezultate bac 2013
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

A ajuns în Top 5 licee din punct de vedere al promovabilității la Bacalaureat și acum este suspectat de fradudă. Liceul Teoretic din Peciu Nou, din județul Timiș, va fi verificat de către inspectorii şcolari pentru că există suspiciuni că elevii au copiat la examene după ce s-a constatat că școala din mediul rural este în Top 5 al școlilor cu promovabilitate din județ. Un procent de 94,23% dintre elevii claselor a XII-a au promovat actuala sesiune a Bacalaureatului, punând acest liceu înaintea multor unități de învățământ cu renume din Timişoara. ”Vom face verificări pentru că au rezultate foarte bune şi au avut şi anul trecut”, a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general. ”Mi-am exprimat nedumerirea față de rezultatele de la acest liceu care s-a clasat înaintea unor licee de tradiţie din Timișoara, cum ar fi „Moisil” sau Pedagogic.


Asta cu atât mai mult cu cât la această școală învață copii din câteva sate din jurul comunei. Dar poate că acești copii se țin mai bine de carte și dascălii lor sunt mai exigenți”, a completat Petroman, care a menționat că se va gândi la o strategie prin care să stabileacă dacă rezultatele au fost obținute pe bune sau prin fraudă. Elevii de la Liceul din Peciu Nou au dat Bacalaureatul la Centrul de examinare din Deta, alături de elevi din alte trei licee care au avut, în final, cu o singură excepție, o rată de promovare foarte bună. Este vorba de liceul din Gătaia, cu o promovabilitate de 74%, cel din Ciacova, cu o rată de 83% și cel din Deta, cu o rată de numai 41,94%.

Cea mai mare promovabilitate la Bac s-a înregistrat în acest an la Colegiul Pedagogic “Carmen Sylva”, acolo unde aproape 97% dintre elevi au trecut examenul, urmat de Liceul “Nikolaus Lenau”, cu 96,2%, apoi Colegiul Național Bănăţean, cu 94,55%. Liceul “Grigorie Moisil”, cu o promovabilitate de 94,12%, este pe locul șase în topul școlilor din Timiș. Cele mai mari 10 note din judetul Timisș au fost obținute de 10 eleve din Timișoara: trei de la “Carmen Sylva”, două de la Liceul “C.D. Loga”, două de la Liceul “Lenau”, una de la Liceul “William Shakespeare”, una de la “Moisil” și o tânără de la liceul din Gătaia. Niciun elev nu a obținut nota 10 la ediția din acest an a Bacalaureatului în Timiș.

Sunt în Timiș însă licee cu promovabilitate zero. Potrivit inspectorului școlar Aurelian Sima, este vorba de trei licee, dintre care două din Timișoara. ”Nu a promovat niciun elev bacalaureatul la următoarele instituții: Liceul Tehnic Agricol Orțișoara, liceul teoretic Iris, respectiv Liceul Teoretic Socrates”, a declarat reprezentantul ISJ Timiș. La Orțișoara, doar cinci elevi din cei 15 înscriși inițial s-au prezentat la bacalaureat, la Iris au absentat 5 din cei 20 de înscriși, iar la Socrates niciunul din cei doi înscriși nu a reușit să ia notă de trecere la examenul maturității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.