EXTREMĂ Românii își taie stomacul ca să scape de obezitate. Vezi vârsta...

EXTREMĂ Românii își taie stomacul ca să scape de obezitate. Vezi vârsta celui mai mic pacient operat la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

obezitate

240 de kilograme – atât cântărea cel mai gras om care a alergat disperat la Spitalul Judeţean din Timişoara în speranţa că va reuşi să slăbească şi să ducă o viaţă normală. Din fericire pentru bărbat, operaţia de micşoare a stomacului la care a fost supus a făcut minuni. Într-un an a reuşit să slăbească 60 de kilograme şi continuă să dea jos din greutate, însă a avut nevoie de multă ambiţie şi a depus eforturi uriaşe. Intervenţia chirurgicală durează cel mult o oră, însă pot apărea o mulţime de complicaţii după. Şi asta pentru că „persoanele obeze sunt extrem de fragile, pot apărea o serie de complicaţii. Există o rată a morbidităţii de 2 – 3 % la nivel mondial şi noi nu suntem o excepţie”, ne-a spus Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Clinica reprezintă una dintre cele trei centre din ţară în care persoanele obeze pot apela la această măsură drastică ca să slăbească, atunci când toate dietele şi exerciţiile fizice pe care le fac nu au niciun efect. Şeful clinicii ne-a declarat că în cei zece ani de la prima intervenţie medicală de acest gen, peste 500 de persoane obeze din toată ţara au solicitat sprijinul unui medic chirurg ca să-i ajute să slăbească.

„Micşorăm stomacul cu 80 % şi dispare senzaţia de foame”

Orice persoană care-şi permite să plătească cel puţin 4.000 de euro pentru o operaţie de micşorare a stomacului poate să fie supusă unei astfel de intervenţii chirurgicale. Iar solicitările sunt numeroase, în condiţiile în care lunar sunt internaţi cel puţin doi, trei pacienţi ca să-şi taie stomacul. Medicul Lazăr Fulger explică faptul că, în prezent, la Spitalul Judeţean din Timişoara pacienţii obezi pot apela la două metode chirurgicale ca să slăbească. Prima dintre acestea o reprezintă inelul ajustabil ce are rolul de a reduce stomacul, fiind cea mai simplă metodă chirurgicală de tratare a obezităţii. „Am început această procedură în anul 2007, prin care am operat 130 de pacienţi cu greutăţi între 100 şi 130 de kilograme.


Inelul gastric a izbutit în aproape 90 % din cazuri şi a condus la o scădere între 30 şi 40 de kilograme. Acest inel face ca deasupra lui să fie o mică punguliţă care atunci când se umple îţi dă senzaţia de sațietate”, explică şeful Clinicii II Chirurgie. Totuşi, pacienţii care-şi instalează un inel gastric au nevoie de multă ambiţie ca să slăbească pentru că toată viaţa trebuie să ţină un regim alimentar restrictiv sever. Unii reuşesc să-l ţină, însă sunt o mulţime de pacienţi care renunţă în timp şi încep să mănânce alimente care se topesc şi trec prin inel şi nu mai slăbesc.

Însă pentru persoanele cele mai grase, care ajung să cântărească chiar şi peste 200 de kilograme, medicii din cadrul Clinicii II Chirurgie apelează la o altă metodă care este în vogă în toată lumea, şi anume tăierea stomacului. Prin rezecţia gastrică longitudinală, pacienţii rămân doar cu 20 % din stomac şi astfel dispare senzaţia de foame. „Prin această procedură transformăm stomacul, care arată ca un cimpoi, într-un tub gastric prin îndepărtarea porţiunii dilatate a stomacului. Micşorăm stomacul cu 80 %, dar este îndepărtat şi peretele gastric care secretă nişte hormoni care sunt responsabili de senzaţia de foame. Pacienţii slăbesc în jur de 60 de kilograme într-un an şi continuă să slăbească”, mai spune medicul Lazăr Fulger.

Cine ajunge la bisturiu şi ce se întâmplă după ce persoanele obeze îşi taie stomacul

Toate persoanele obeze care în urma unor cure multiple nu au reuşit să slăbească pot să fie operate ca să li se micşoreze stomacul. Pe lângă faptul că sunt obezi, marea majoritate a acestora sunt şi grav bolnavi din cauza surplusului de grăsime. Hipertensiune, boli atrozice, insuficienţă circulatorie, respiratorie, cardiacă sau infertilitate sunt doar câteva dintre bolile de care suferă obezii.

Înainte de operaţie, pacienţii sunt evaluaţi în mod complex, dar şi după, pentru că pot să apară o serie de complicaţii pentru că slăbesc prea repede, aşa cum este dezechilibrul de vitamine sau de microelemente, componente esenţiale ale organismului. „După operaţia nu este chiar uşor pentru pacienţi. Primesc un regim alimentar, dar bucuria că văd că încep să slăbească fac ca acest regim să fie suportat, cât şi faptul că au trecut printr-o operaţie care este destul de dificilă îi motivează să ţină regimul”, explică Lazăr Fulger.

Cel mai tânăr pacient căruia i s-a tăiat stomacul a fost un tânăr de doar 16 ani. Toţi pacienţii care au nevoie de o astfel de operaţie trebuie să suporte cheltuielile pentru că procedurile medicale care se adresează persoanelor obeze nu intră în decontarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Dacă la Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean, pacienţii plătesc în jur de 4.300 de euro, la una dintre clinicile private din oraş, o astfel de procedură costă şi aproape 9.000 de euro.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.