Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice, potrivit Mediafax. „Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană”, a spus Crin Antonescu. El a adăugat că va explica de ce şi-a conturat un punct de vedere chiar înaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului. „Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras (…) Eu cred că trebuie respins”, a precizat Crin Antonescu.
În opinia sa, este foarte important să existe o susţinere publică, acest lucru fiind mai important decât datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a menţionat că proiectul produce o semnificativă scindare în societatea românească, un număr semnificativ de cetăţeni neavând încredere că un asemenea proiect va utiliza resursele acestei naţiuni în beneficiul acestei naţiuni. Antonescu a mai spus că un proiect atât de mare precum cel de la Roşia Montană ar trebui să fie susţinut de iniţiator, adică de Guvern, el amintind însă că premierul Ponta a spus că va vota împotriva legii, ca deputat.
„Opinia mea este că acest proiect trebuie, în acest moment, respins”, a spus Antonescu, menţionând că unul dintre motivele pentru care el personal susţine respingerea ţine de anumite „fragilităţi” ale proiect. Liderul PNL a spus că proiectul este iniţiat de Guvern, dar premierul Ponta a spune că va vota împotrivă ca deputat. Antonescu a mai spus că proiectul conţine multe obiecţiuni şi are multe avize lipsă.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%. Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.