Comisarul şef Traian Berbeceanu, arestat de Curtea de Apel Alba Iulia pentru...

Comisarul şef Traian Berbeceanu, arestat de Curtea de Apel Alba Iulia pentru că nu a tăcut. Vezi motivarea instanţei pe larg

15
DISTRIBUIȚI

berbeceanu2

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia prin care s-a decis arestarea comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba, şi Titi și Ramona Biriescu. Judecătorul a considerat că există indicii temeinice referitoare la comiterea infracţiunilor de care au fost acuzaţi de către DIICOT.

„Având în vedere şi celelalte activităţi infracţionale şi de protecţie, asigurate unor persoane cercetate penal şi cu multiple dosare penale, existente în timp pe rolul parchetelor, dosare conexate la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba, cum este cazul dosarului Cupeţiu Dorin (dosar nr. 71D/P/2011, soluţionat prin rechizitoriu) şi dosarului Biriescu, precum şi alte activităţi de favorizare şi divulgare a cercetărilor  realizate de D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba, în care există suspiciuni că ar fi fost realizate tot de Berbeceanu Traian, indică faptul că inculpatul nu a acţionat ca un poliţist şi sef de structură care luptă împotriva crimei organizaţii şi că prin acţiunile sale a protejat şi încurajat săvârşirea de fapte penale de către diverse persoane. Faptul că Litera Constantin Cristian a fost folosit de Berbeceanu şi ca informator, nu îi dă dreptul legal comisarului Berbeceanu să treacă cu vederea infracţiunile comise de gruparea acestuia, cu atât mai mult cu cât nu s-a constatat până în prezent nici o cauză penală soluţionată ca urmare a informărilor făcute de Litera Constantin Cristian, ci s-au realizat doar învrăjbiri ale grupărilor infracţionale, realizate la solicitarea lui Berbeceanu Traian, aşa cum s-a probat în cauză şi cum se exprimă chiar Berbeceanu Traian cu cuvântul „măcel”, aspect relatat de martorul Constantinescu Emil. Din listingurile convorbirilor telefonice obţinute în cauză autorizat, reiese că între Litera Cristian, Berbeceanu Traian, Biriescu Titus, Vlaiconi Cristian şi Moş Ovidiu, au existat numeroase convorbiri telefonice, fapt ce confirmă în mod tehnic starea de fapt reţinută. Starea de fapt reţinută, este confirmată şi de interceptările ambientale autorizate, respectiv declaraţiile numiţilor Montaldo Liviu, Vlaiconi Cristian, Ştefoni Alin şi chiar Simota Alin (…)

Tot astfel, prin atitudinea sa, prin inacţiune (deşi trebuia şi avea competenţă să o facă), dar şi prin activitatea de a acorda consultanţă, a face aprecieri încurajatoare de genul „lasă că nu sunt probe” şi neluarea în considerare victimelor care l-au căutat să formuleze plângeri penale, susnumitul a favorizat şi sprijinit grupul infracţional precizat pe întreaga perioadă a existenţei sale, începând cu anul 2004 după racolare şi scăparea lui Litera în dosarul Montaldo, unde persoanele audiate au declarat că au luat drogurile de la Litera.

Inculpatul şi apărarea susţine că s-a comportat normal şi a acţionat în virtutea atribuţiunilor sale de serviciu, tututor faptelor expuse dându-le o aparenţă de legalitate şi afirmând că persoanele audiate nu sunt credibile. Cu toate acestea, nu se explică de ce martorii ar face astfel de declaraţii în condiţiile în care nu pot beneficia de avantaje în urma acestui fapt ci, dimpotrivă, eventuala nesinceritate a lor putând avea consecinţe penale. La fel, inculpatul nu poate justifica credibil existenţa unor documente clasificate şi cu regim de secret, documente şi suporturi optice şi audio la domiciliul său, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate, aspecte ce urmează a fi verificate”, a motivat Curtea de Apel Alba Iulia.

„În cauză există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă. Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mas media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date.  Se remarcă faptul că atât la domiciliul inculpatului cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru cât şi alte cauze neînregistrate.


S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date  să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului”, se arată în motivarea instanţei . La fel, raportat la persoana sa şi funcţia pe care a deţinut-o, persoanele pe care le cunoaşte există riscul real de a influenţa martorii care cunosc diferite împrejurări care au legătură cu cauza. (…)Cel puţin în stadiul iniţial al anchetei se justifică deţinerea inculpatului pentru a-l împiedica să interfereze cu cercetările ce se efectuează, existând în această cauză un risc major de împiedicare a bunei desfăşurări a procesului penal”.

Pentru a justifica pericolul concret pentru ordinea publică, Curtea de Apel Alba Iulia a motivat că ” în aprecierea acestui pericol, fără a fi indisolubil legată de o examinare a gravităţii faptelor, gravitate incontestabilă de altfel, nu poate fi totuşi disociată de aspectele ce ţin de natura acuzaţiilor aduse (infracţiuni economice cu consecinţe deoasebit de grave, infracţiuni de sprijinire şi favorizare a unor persoane care au comis asemenea fapte precum şi fapte ce ţin de criminalitatea organizată, obstrucţionarea justiţiei ), de repetabilitatea acestora, de rezonanţa socială pe care o poate determina luarea la cunoştinţă a acestor fapte, de impactul major pe care-l generează în conştiinţa socială suspiciunea că un poliţist cu notorietate de onestitate ( în ce-l priveşte pe inc. Berbeceanu ), ale cărui prerogative principale le reprezintă descoperirea faptelor de criminalitate organizată şi instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate şi imparţialitate, uzează de poziţia pe care o are în vederea ascunderii unor asemenea fapte şi aservirii activităţii sale unor interese personale  şi colaterale.

Trebuie remarcat continuitatea în timp a faptelor presupus a fi fost săvârşite de inc. Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă. Astfel, s-a dovedit cu actele existente la dosarul cauzei că cel puţin de 7 ani a vut cunoştinţă de faptele grave comise de către Litera Cristian şi cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa de existenţa infracţiunilor comise şi nici să informeze asupra acestor fapte. Mai mult, l-a folosit pe acesta, cu justificarea că îl putea determina să „colaboreze” chiar în cauze în care avea un interes personal. Curtea subliniază că existenţa unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpaţi a unor fapte grave şi repetate de genul celor expuse mai sus, fapte care au luat o amploare deosebită în societatea actuală, precum şi calitatea pe care inculpatul o are – cu referire la inc. Berbeceanu, aceea de poliţist care avea şi influenţă de formator asupra subordonaţilor săi şi exigenţele cărora acesta se impunea să se supună prin prisma poziţiei sale de apărător al legii, conving un observator obiectiv că ordinea publică este în acest moment realmente ameninţată, ameninţarea fiind una reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii.

Curtea reţine că prin deosebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită „tulburare socială”, de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp”.

Referindu-se la apărarea invocată de cei trei inculpaţi, instanţa a susţinut că ” fără a minimaliza aspectele de ordin personal invocate în apărare de către inculpaţi, şi anume, starea de boală a inculpatei Biriescu sau conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate – în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu, Curtea precizează că necesitatea ocrotirii unui interes de ordine publică, general al societăţii, primează protejării celui privat al inculpaţilor, astfel încât luarea măsurii este indispensabilă pe baza circumstanţelor. Curtea a analizat în cadrul verificărilor sale şi posibilitatea instituirii faţă de inculpat a unor măsuri neprivative de libertate conf. art. 136 al. 8 C.p.p., însă în condiţiile date acestea au fost considerate insuficiente pentru protejarea unui interes fundamental al societăţii, apreciindu-se că în cauză nu există garanţii reale în sensul desfăşurării optime a anchetei penale şi a creării convingerii că reacţia autorităţilor faţă de asemenea fapte săvârşite de persoane considerate respectabile sau care trebuiau să ancheteze asemenea fapte este una fermă şi eficientă”.

Recursul la decizia arestării lui Traian Berbeceanu şi a soşilor Biriescu va fi judecat, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

15 COMENTARII

  1. Oficial, comisarul Traian Berbeceanu a fost arestat pentru că, afirmă procurorii: „aflând informaţii despre unele infracţiuni comise, nu le-a utilizat, aşa cum avea obligaţia profesională”. Asta, în traducere liberă, înseamnă: „având informaţii despre unele infracţiuni, nu le-a utilizat, ca să vadă cine se află deasupra infractorilor mărunţi, drept pentru care noi, procurorii şi judecătorii, l-am arestat, că altfel ne aresta el pe toţi”.

    • Intrebare, stimabililor: de ce toata tzara il iubeste pe acest domn comisar sef Berbeceabu? Raspusul nostru, al celor multi: pentru ca acest stimabil comisar sef este incoruptibil, un profesionist in profesia lui si nu-l veti putea distruge! Este un om cu o personalitate puternica, cu o activitate de fier, indestructibila! Va „iubesc” domnule Berbeceanu, pentru activitatea dv. profesionala! Sotia dv. este o „Emma Hurt”, personajul din „Pe aripile vantului”, adica o femeie adevarata, care lupta pentru drepturile altora si le obtine! Sanatate si ………… pariu ca veti scapa? Nu-mi motivez afirmatia………….. dar n-are cum sa fie alta, este tot ce pot sa va spun!

    • Hei, stimate domn „din Timisoara”………. fii clar in ceea ce exprimi, nu lasa loc de interpretare, caci asa ceva este tipic basist. deci? N-are nicio valoare sfatul tau imputit, basist! Eu voi merge pana-n panzele albe pentru acest domn Berbeceanu, da? Hai sictir, basistiule, sa te bata Dumnezeu! Moartea sa te ia si pe tine si si familia ta, daca, repet daca doar esti un muist servil basist!

  2. PENTRU DL. DRAGOŞ BOŢA! Vacs……………adica poate sa-mi spuna mie cineva, oricine, că un procuror nu ştie cum lucrează Politia? Adică cum aceasta stimata domnă judecator ( nu i-am retinut numele, imi cer scuze) mai este in funcţie? Vreţi sa va spun eu cum se desfaşoară o anchetă poliţieneasca? Nu-mi permit, va rog sa ma inţelegeti, căci nu desconspir …… Dar, stiu foarte bine! Ştiţi ce pot să vă zic? Ca „te faci frate si cu dracu până treci puntea!” Cine ştie cum se desfasoară o ancheta, ştie ce zic! Ancheta in general, nu neaparat poliţieneasca! Din acest motiv am toata increderea ca acest domn Berbuceanu, va scapa de teroarea la care este supus, pentru că este un om prea corect, pentru ca şi-a facut treaba intotdeauna, pentru că este un profesionist in domeniul dumnealui de activitate! Nu ştiu de ce a trebuit acest scandal, cine a vrut acest scandal, la ce-i foloseşte acest scandal, etc.! Cert este un lucru, unul singur: acest om este un profesionist in domeniul sau de activitate si cred că a deranjat pe cineva de la Bucuresti, de la DNA, mai precis…….. probabil ca acea persoana de la DNA nu-si mai putea incasa spaga de la vreo firmă, nu stiu! Interesant ar fi de cercetat, Dragoş Boţa, dacă-ai putea să verifici in activitatea acestui domn Berbeceanu care sunt ultimile structuri, clanuri mafiote, interlopi, pe care le-a cercetat! Şi, pariu că vei inţelege aceste actiuni netemeinice ale DNA-ului? Eu acest fir il intrezaresc pentru obţinerea adevărului! Clara, sociolog, Timisoara P.S.: N-am vorbit aiurea-n tramvai, ştiu f.b. ce afirm!

  3. Stima si respect acestui domn Berbeceanu este ceea ce merita ca poliţist, ca om! Trezeşte-te România, nu distruge şi puţinii oameni profesionişti in domeniul lor de activitate pe care-i mai ai! Solicit desfiinţarea acestei stucturi de control abuziv, pe care n+o are nicio ţara din Europa, adica DNA! Avem, la dracu o gramada de instituţii de control, de represiune……….. DNA-ul este si azi unul pdl-ist! PDL-ul este inca la putere, prin institutiile de stat, in care inca are putere! Nu mai repet cum scapam, doar, de acest basinos Traian! Ponta, atat de nenorocit esti ca tot Basescu ne executa, cacatule? Ce dracu: atat de fraier esti, de te face Basescu cum vrea muschii lui, nenorocitule? a fa-ti treaba, nemernicule sau Timisoara te va diustruge cacatule Ponta! Imi pare rau de Trabantul tau din Timisoara, dar ti-o iei de nu te vezi! Hai sictir, daca nu vedem ceva concret, adio Ponta!

  4. Motivarea instanţei …………. n-am cuvinte s-o calific…….. este una de joasă speţă……. adică este mai importantă reacţia publică decât probarea săvârşirii faptei? Păi tu vezi că te contrazici, onorată instanţă? Deci? Nu cred ca este vb despre incompetenţa instanţei, ci despre executarea ordinelor care i s-au dat, de catre DNA, să le execute, adică ce soluţie tre să pronunţe!!

  5. distinsa Clara, DNA nu ordona daca pe fir s-au facut rahaturi adica i s-au fabricat probe de DIICOT, ceea ce nu prea cred,atunci DNA pe baza probatoriului existent cere retinerea sau nu, in cazul acesta judecatorii decid,sa-ti spun ceva ,este o lupta in USL si ai sa vezi multe capete taiate, ptr.ca se sifoneaza intre ei care sa ramana la butoane,daca omul este corect scapa ,parerea mea ca nu toti judecatorii sunt corupti sau tampiti asa ca hai sa mai asteptam putin…rabdarea este o virtute si din pacate lipseste romanilor :-))

    • cum adica nu prea credeti stimbila doamna………. asa faceti dv. dreptate, cu „nu prea”? Stiti ce arata asta? Neprofesionalismul vostru ca instantza de judecata, oricarea-ti fi, da? Ma abtin sa spun ca instantza a scos asemenea aberati, caci veti fi dat, -ă afară, da? Oricum, se va intoarce ]mpotriva dumitale tot raul pe care l-ai facut si mi-e mila de tine……… dar meriti judecata divina, care este mult mai drastica decat cea penala! Dar, daca asta ai vrut, acuma suprta judecata divina! Imi pare rau, dar daca te-ai vrut desteapta, sugi puxx, scarba dracukui, in dureri cumplite sa mori si tu si familia ta, iar copilul sa te scuipe in ochi, curva dracului si sa-si traiasca viatza c u oricine, decat cu ma-a curva dracului! Du-te in mortii ma-tii, cum vrea Dumnezeu! Adio, curva dracului, de pacatoasa ca-ai fost! Moartea sa te ia! Drum bun!

    • Domnul Berbeceanu NU VA STA la zdup, pentru ca procurorii n-au probe, da? Doar indicii, care nu sunt probe, scuze………. cazul acestui domn Berbeceanu este doar unul care trebuie sa distraga atentzia romanilor de la faptele concrete din societate….. de ce credeeti ca acest basinos imputit traian a cerut renegocierea acordului cu FMI! De smecher prost ce este……… adica noi nu stim ca un acord incheiat nu se renengociaza? Pe cine duci cu pluta, cacatule basescu? Vezi ca ne arati iarasi cat de prost esti? Doitocule basescu, du-te in mortii ma-tii si spanzura-te, pana nu te vom omori noi asa incat sa te vedem ca suferi! Moarte basescu traian!

    • mda………… inteleg de ce nu-mi este postat comentariul precedent: pentru ca i-am cerut moartea lui Traian Basescu, pe buna draptate, adica cu probe verificabile in realitate de catre oricine!

    • tu, fllesh de ce pizxx ma-tii nu iesi in strada si ne recomanzi noua asa ceva, scarba a dracului ce esti, imputitule? Vrei sa culegi laurii? Muxx si tie si lu curva aia de ma-ta care te-a educat atat de bine c-ai iesit un prost! sa mori in chinuri, in dureri cumplite, cacatule, in mortii ma-tii de cacat ce esti! Muxx!

    • Sa emigrez curva aia de ma-ta, d-le flesh! sda ne sugi tu noua celor 20 de milioane curul, cacatule imputit ce esti! Te bagi si tu in seama………. pai tu vezi, prostule ca n-ai pic ddee logica in afirmatii? Esti un cacat, un prost facut gramada! Du-te dreacu si culca-te, cacatule! Un prost mai mare ca tine…………. n-am vazut in viatza mea! Pacat de tine!

    • sa emigreze pizxx aia nefuxxxx a cacatei aleia de ma-ta, care te-a avortat, flesh-ule, nefututa bine de boscutarul care a insamantzat-o cu tine, nemernicule…………… cine-i cacatul de tacto, stii? O puxx bleaga stii ca e! Vai de capul tai, de ce nenorocit ai ajuns, ce viatza de cacat ai si vei avea mereu! Moartea ti-o doresc, impostorule, in puscarie vei muri, adio!

  6. Pentru cei care sunt atat de siguri ca Berbeceanu va sta la zdup, chiar nevinovat, pentru ca a deranjat niste interese: daca sunteti siguri ca justitia nu e justa si e manevrata de interese, de ce nu iesiti in strada sa-i dati jos pe cei cu interesele? Sau de ce nu emigrati?
    Suntem 20 de milioane de romani, credeti ca nu putem sa-i doboram pe cei zece mii de hoti care vor sa ne fie stapani?

  7. Imi permit ca prin intermediul fiului meu sa comentez in cunostiinta de cauza situatia reala,fiind implicat direct in asa zis caz Berbeceanu.Eu,Titus Biriescu impreuna cu fosta mea sotie,a carui singur pacat a fost ca in timpul liceului a frecventat aceeasi institutie de invatamant cu Traian Berbeceanu,respectiv Liceul Decebal Deva,ma aflu de 5 luni in arest preventiv in Bucuresti,deoarece nu am vrut sa particip la urzeala unor domni procuri din Alba,care timp de 5 luni ,pana in 23 oct anul trecut,au facut presiuni,m’au santajat si mi-au creat un dosar economic aberant ,doar doar sa ma determine sa fac vreo declaratie mincinoasa care sa-l incrimineze pe dl comisar.De atunci ma lupt sa demonştrez ca nu am nici o vina,e o lupta grea si inegala,dar am conştiinta impacata ca nu am participat la distrugerea unui OM ADEUARAT…Traian Berbeceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.