Obama, exasperat de criza bugetară provocată de Congresul american: „Dacă un partid...

Obama, exasperat de criza bugetară provocată de Congresul american: „Dacă un partid se foloseşte de şantaj, niciun preşedinte venit după mine nu va putea guverna eficient”

0
DISTRIBUIȚI

obama-looks-angry

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a recunoscut ieri că este exasperat de criza bugetară provocată de Congres şi apreciază că Wall Street ar trebui să fie îngrijorat de consecinţele acestui blocaj. „De la începutul preşedinţiei mele, am făcut eforturi puternice pentru a lucra alături de republicani, reţinându-mi declaraţiile (…) Unii spun că sunt prea calm”, a declarat Obama pentru televiziunea CNBC, în a doua zi a unei paralizări a statului federal provocată de un dezacord privind bugetul în Congres, potrivit Mediafax.

„Evident, sunt exasperat, deoarece (această criză) este complet inutilă”, a adăugat preşedintele, repetând că nu va negocia cu adversarii republicani asupra unei ridicări a plafonului datoriei, necesară conform Trezoreriei până la 17 octombrie. Dacă Congresul nu îşi dă acordul, Statele Unite riscă să se afle în incapacitate de plată începând de la această dată, o situaţie fără precedent.

Obama, care i-a primit în cursul zilei la Casa Albă pe liderii celor mai mari bănci americane, a mai afirmat că „de data aceasta, Wall Street ar trebui să fie îngrijorat” de blocajul actual, în special din cauza datoriei.


„Atâta timp cât există o situaţie în care un grup este pregătit să nu îşi respecte angajamentele faţă de obligaţiile Statelor Unite (către creditorii lor), atunci avem o problemă”, a apreciat el. „Sunt exasperat de ideea că dacă nu voi spune la 20 de milioane de persoane că nu pot avea acces la o asigurare de sănătate, statul va rămâne paralizat” de către republicani, a adăugat el, calificând această atitudine „iresponsabilă”.

„Dacă intrăm în obiceiul de a permite unui partid să se folosească de şantaj (…) atunci niciunul dintre preşedinţii care vor veni după mine nu vor putea guverna în mod eficient”, a mai spus preşedintele american. În lipsa unui acord asupra bugetului între democraţi şi republicani, administraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi dimineaţă la ora României, 07.00. Republicanii din Camera Reprezentanţilor, care se opun reformei asigurărilor de sănătate promulgată de Obama, refuză să voteze un buget care nu va suprima finanţarea. Aceştia au ameninţat de asemenea că vor lega această problemă de cea a ridicării plafonului datoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.