Soarta comisarului șef Traian Berbeceanu, decisă de Înalta Curte de Casație și...

Soarta comisarului șef Traian Berbeceanu, decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție UPDATE 3 Decizia instanţei

0
DISTRIBUIȚI

berbeceanu cu mascati

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, astăzi, recursul comisarului șef Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba Iulia, și a soților Biriescu împotriva deciziei de arestare pe 29 de zile. În motivarea Curții de Apel Alba Iulia, arestarea celebrului polițist a fost motivată prin faptul că există riscul ca să influențeze martorii și pentru că „notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mas media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date”. Procesul a început.

UPDATE 1 Traian Berbeceanu a fost citat astăzi la sediul DNA pentru a fi audiat ca martor în legătură cu cele semnalate în scrisoarea sa devenită publică după arestare.

UPDATE 2 Traian Berbeceanu şi-a menţinut declaraţiile susţinute în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului de la Curtea de Apel Alba Iulia, scriu cei de adevarul.ro.


A spus în faţa instanţei că atunci când se întâlnea cu o sursă de informaţii, întâlnirea avea loc într-un loc conspirat, dura puţin, cu multe informaţii; orice poliţist care vrea să prindă cât mai multe informaţii şi conspirat înregistrează discuţia cu un reportofon din dotarea personală. A confirmat că pentru informatori se întocmeşte un raport, că s-a întâlnit cu Litera, Pera, dar niciodată cu Cupeţiu. A spus că l-a văzut prima dată la percheziţie. A recunoscut că a cumpărat o maşină de la Gheorghe Rusu şi a dat la schimb altă maşină şi diferenţa. Berbeceanu susţine că nu ar fi trebuit să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori şi că a ştiut că Rusu avea dosar, însă pe Ioiescu nu l-a mai văzut de doi ani: “Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informaţiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii. A recunoscut că este prieten de 40 de ani cu viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, dar că nu a ştiu că îl cunoaşte pe Cupeţiu sau că aceştia făceau parte dintr-o lojă masonică: “Faptul că am vorbit cu Moş, şi el cu Cupetiu, nu înseamnă că i-am transmis acestuia din urmă informaţii despre percheziţii prin intermediul lui Moş. Nu am ştiut că Moş conduce o ligă masonică din Deva şi am aflat că Cupetiu e mason când i-am făcut percheziţie în cabană şi am văzut pe perete o diplomă de mason.”
erbeceanu susţine că nu ar fi trebuit să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori şi că a ştiut că Rusu avea dosar, însă pe Ioiescu nu l-a mai văzut de doi ani: “Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informaţiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii.  În ultimul său cuvânt, Berbeceanu a spus că „indiferent ce se va întâmpla mai departe, mi-a fost distrusă cariera şi viaţa. Daţi-mi posibilitatea să mă apăr în libertate”. Instanţa a rămas în pronunţare.

UPDATE 3 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile celor trei inculpaţi care rămân în arest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.