Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă...

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj

2
DISTRIBUIȚI

catuse 1

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost reţinut, vineri, fiind acuzat de trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu, potrivit DNA. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a semnat vineri propunerea de eliberare din funcţia de prefect al judeţului Galaţi a lui Emanoil Bocăneanu, reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a semnat vineri propunerea de eliberare din funcţia de prefect al judeţului Galaţi a lui Emanoil Bocăneanu, reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu.

Propunerea de eliberare din funcţie a fost transmisă Secretariatului General al Guvernului, Hotărârea de Guvern urmând să fie adoptată în prima şedinţă a Executivului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conducerea instituţiei va fi asigurată de subprefectul Gabriel Aurelian Panaitescu, până la numirea unui nou prefect, a precizat MAI.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi îl cercetează pe Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefect al judeţului Galaţi, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Conforma aceleiaşi surse „la data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat amenințări și presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei anumite persoane, o prietenă a soției inculpatului.
Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului.
În cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care Instituția Prefectului Județului Galați nu gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați.


În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.
Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câștigător în urma concursului care s-a desfășurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi.
În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.
În cursul anului 2013, la solicitarea învinuitului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situații pe lângă pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere. În perioada august – septembrie 2013, și-a exercitat prerogativele conferite de funcția deținută, traficându-și influența pentru a-i asigura unui administrator de societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare.
În interesul aceluiași administrator, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind diverse produse alimentare în schimb.
În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, folosindu-se de prerogativele conferite de funcția deținută, a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi.
În perioada 2012 – 2013, a impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, mai multe bunuri”.

Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Emanoil Cătălin Bocăneanu şi urmează să ceară Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

2 COMENTARII

  1. Citind cv-ul,individul a avut numai functii la stat si nu din cele bine remunerate.Cum a reusit sa imprumute pe altii cu 100 mii euro dintr-o leafa de bugetar?Imprumutul ala in nume privat nu se numeste camata?Aflam cine sunt oamenii din guvernul lui Ponta,cinstiti,dar ii aresteaza politia pentru hotii…guvern USL cel mai cindtit guvern

  2. nu cumva procurorii basisti iar au arestat un usl-ist cinstit?Jos Basescu.Numai justitia lui Basescu aresteaza niste oameni cinstiti din USL..hahaha nu-i asa plagiatorule?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.