CSAT: Armata va disloca 1.311 militari în afara ţării în 2014, iar...

CSAT: Armata va disloca 1.311 militari în afara ţării în 2014, iar MAI – 791

0
DISTRIBUIȚI

1 DECEMBRIE 2013 TIMISOARA44_resize

CSAT a aprobat, marţi, Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României în 2014, urmând să fie dislocaţi în afara teritoriului 1.311 militari, cu 725 mai puţin decât în 2013, şi 791 de militari şi poliţişti din MAI, cu 301 mai mulţi decât în 2013.

CSAT a aprobat Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Preşedinţia.

Armata României realizează două misiuni esenţiale: apărarea României şi, respectiv, apărarea aliaţilor săi prin participarea la operaţii de apărare colectivă şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operaţiei ISAF din Afganistan şi cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani.

„În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forţe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari şi poliţişti.


Faţă de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis Agenţiei MEDIAFAX.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naţionale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituţiile româneşti au pus în aplicare sancţiunile internaţionale legal prevăzute.

Membrii Consiliului au fost informaţi despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum şi despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul capacităţilor civile. În urma informării s-a constatat că România şi-a adus contribuţia la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfăşurat în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creştere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale în aşa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB. În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru 2014.

Pe timpul şedinţei s-au abordat şi alte subiect de interes pentru securitatea naţională, potrivit Preşedinţiei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.