Laszlo Tokes, cu sigla Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania în spate, despre...

Laszlo Tokes, cu sigla Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania în spate, despre Decembrie 1989: ” E nevoie de a doua schimbare de regim”

3
DISTRIBUIȚI

laszlo tokes mana

Maghiarii din Ardeal nu vor protectorat asupra Transilvaniei – aceasta este asigurarea pe care a dat-o astăzi la Timişoara europarlamentarul Laszlo Tokes. Acesta a menţionat că „socotim foarte important să facem un pelerinaj la Timişoara în fiecare an pentru comemorarea eroilor şi participanţi ai Revoluţiei, victimele acestor evenimente, dar şi să nu lăsăm să fie furată Revoluţia, deoarece în cei 24 de ani s-a produs un astfel de proces. Din când în când s-a încercat să se exproprieze meritele Revoluţiei, meritele Timişoarei.” Astăzi, odată cu constituirea Comisiei Memoriale „Timișoara 1989”. Tokes a redactat şi un manifest în limba maghiară, prin care spune clar că doreşte unitate pe teritoriul ţării noastre între etniile conlocuitoare, aşa cum era pe vrema comunismului.

În cadrul argumentaţiei sale, Tokes a atenţionat că „nu poţi servi la doi domni banii şi puterea omenească.


 În vremea dictaturii comuniste, domina mai ales puterea dictatorială, interesul bănesc a dominat în societate. Acum, după comunism, predomină mai mult puterea banilor. După 24 de ani încă avem de-a face cu prezenţa acestor valori idolice, a capitalul, a corupţiei şi puterea care se prezintă în mod ascuns, dar în mod eficient încă există acea putere postcomunistă care s-a întrupat. Acum trebuie să cadă şi postcomunismul. E nevoie de a doua schimbare de regim. Am dori ca aceeaşi înţelegere să existe între majoritatea românească şi ceilaţi cetăţeni ai României. În toate privinţele este nevoie de o schimbare de regim. Parcă suntem iar în decembrie 1989”, a spus europarlamentarul, care avea în spate sigla Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. Acesta a prezentat şi „Transylvanian Monitor” în care sunt prezentate „manifestări şi acţiuni antimaghiare în România 2013 – 2014”

Legat de comentariile cu privire la faptul că ar instiga dezbinare, Tokes a comentat că „este jignitor nu numai pentru mine, ci şi pentru prietenii şi colegii mei care au participat în Revoluţie 1989” faptul că s-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să i se retragă ordinul Steaua României. Tokes a adus cu el şi diploma primită de la preşedintele Băsescu pentru meritele din timpul Revoluţiei. Ţinând hârtia în mână, acesta a comentat că „dacă vor să îmi ia distincţia, să vină la Timişoara”. Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara, pentru a le păstra, atât medalia, cât şi ordinul de conferire a acestei distincţii, semnat de preşedintele Traian Băsescu în anul 2009. Pastorul spune că privind în spate la momentul Revoluţiei are un sentiment de ambiguitate şi spune că se simte la fel de persecutat acum ca şi atunci, cu singura diferenţă că atunci violenţa asupra sa a fost şi fizică. Tokes a atenţionat că dacă în trecut oamenii erau intimidaţi, acum cetăţenii României sunt cumpăraţi, iar situaţia e cam la fel.

3 COMENTARII

  1. Si adicătălea, cam ce ar vrea să ne sugereze Besensutană ăsta, că în 1989 s-a ieşit în stradă pentru Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi pentru alte isme din astea ungureşti?
    Hai sictir, măi gloabă, vezi-ţi de familie dacă eşti aşa creştin şi nu mai tulbura viaţa şi aşa destul de necăjită a românilor şi ungurilor obidiţi de nemernicii politicianişti care mânâncă zeci de mii de euro pe lună!!! (aşa ca tine. nemernic în sutană)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.