Povestea timişorencei care îmbină pasiunea pentru cai cu medicina: cum le readuce...

Povestea timişorencei care îmbină pasiunea pentru cai cu medicina: cum le readuce hipoterapia zâmbetul pe buze micuților născuți triști FOTO

0
DISTRIBUIȚI

hors0hors4

Erika Kempf, o tânără din Timişoara, este printre puţinii români care s-au specializat în terapia cu cai, ale cărei beneficii uimitoare sunt cunoscute încă din Antichitate. De la începutul acestui an, zeci de copii cu dizabilităţi fizice sau intelectuale din vestul ţării au parte de şedinţe de hipoterapie la Herghelia Izvin, după ce Erika s-a specializat la cea mai bună şcoală de profil din Italia. Micuţi cu sindrom Down, autism, în scaune cu rotile sau cu diferite tulburări intelectuale au mai multă încredere în ei, sunt mai fericiţi şi învaţă să se descurce fără sprijinul altcuiva graţie şedinţelor de hipoterapie la care participă cel puţin 30 de minute. Terapia alternativă pe care o practică timişoreanca i-a adus şi un premiu din partea Fundaţiei pentru Comunitate şi MOL România. Proiectul „Sunt special şi merit un terapeut special”, propus în cadrul Programului „MOL pentru Sănătatea Copiilor 2013” fiind singurul din Timişoara care a obţinut aproape 20.000 de lei, cu ajutorul cărora vor fi sprijiniţi copii cu dizabilităţi.

Femeia se descrie ca fiind „medic în devenire” şi practică terapia asistată cu cai pentru oameni de mai bine de doi ani. Pasiunea pentru cai şi-a descoperit-o în copilărie, însă mereu a fost fascinată şi de medicină, astfel că după ce a terminat facultatea de Medicină Generală şi cea de Fiziokinetoterapie s-a decis să specializeze şi în hipoterapie. “Am urmat două cursuri în Italia, unul de specializare şi practică de Hipoterapie, şi altul de pregătire a calului de terapie. Îmi place să lucrez cu caii, îmi place să ajut copiii, și sunt ferm convinsă că fiecare copil merită să vadă măcar odată lumea de pe spatele unui cal și să se bucure de un zâmbet”, spune Erika Kempf.

Anul trecut, fiziokinetoterapeutul a creat ONG-ul Horsemotion, singurul de altfel din vestul ţării în care copii cu diverse dizabilităţi fizice şi intelectuale au parte de şedinţe de terapie cu cai.


Erika dezvăluie că această terapie nu o poate face orice persoană care deţine un cal, nu reprezintă doar o plimbare, ci se urmăresc anumite scopuri terapeutice, în funcţie de boala fiecărui copil. Femeia recunoaşte că hipoterapia nu îi vindecă pe micuţi de boala de care suferă, dar în timp se pot observa progrese importante. În primul rând, copiii sunt încurajaţi să scape de frica de cal, pe care-l văd ca pe un “animal enorm, apoi încep să se bucure enorm de fiecare dată când îl văd, au o stare de bine. Prin hipoterapie creştem calitatea vieţii, iar rezultatele acestei terapii alternative se văd în timp”, ne explică timişoreanca.

În prezent, 30 de copii cu dizabilităţi au parte de şedinţe de hipoterapie la Herghelia Izvin, dintre care cinci nu plătesc aceste şedinţe fiind sponsorizaţi din fondurile asociaţiei Horsemotion pentru că provin din familii sărace. De anul viitor, alţi zece micuţi bolnavi vor avea parte de terapie cu cai gratuită pentru că Asociaţia Horsemotion a obţinut o finanţare de 20.000 de lei. Tot din anul 2014, lângă Timişoara se va deschide şi primul centru de hipoterapie, la Ianova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.