Primul spectacol al teatrului naţional, programat astăzi, este „Povestea de iarnă” de W. Shakespeare, urmat de spectacolele „M-am hotărât să devin prost” şi „Oxigen”. În ziua de 14 ianuarie, în sala mare a teatrului, vor avea loc două reprezentaţii „Dor de Eminescu”, iar în zilele următoare sunt programate spectacolele „Cloaca”, „A fost odată la Timişoara”, „Bad bed Stories” şi „Crize sau încă o poveste de dragoste”. Şi în săptămâna 20-26 ianuarie, oferta de reprezentaţii este extrem de bogată şi de diversă: ea începe cu musicalul „The full Monty” şi continuă cu „Boala familiei M”, „Nu, eu nu regret nimic”, „Iată femeia pe care o iubesc”, „Un Romeo şi o Julieta”, „Viaţa de vis” şi „Bash”. Titlurile programate pentru ultima săptămână a lunii sunt „Te uită cum ninge decembrie”, „Sarea în bucate”, „A fost odată la Timişoara” şi „Anna Karenina”. Spectacolele au loc în sala mare a teatrului, sala Studio „Uţu Strugari” şi Sala 2 din spatele hotelului Continental iar biletele pot fi cumpărate online.
Teatrul maghiar pregăteşte spectatorilor săi numeroase noutăţi în noul an. După ultima premieră, „Sus în adâncuri” spectacol care va fi reluat în 14 ianuarie, pe scena din Timişoara se va juca din nou, astăzi şi în 17 ianuarie, spectacolul lui Hajdu Szabolcs, „Vremuri de pace”, care a participat la numeroase festivaluri la sfârşitul anului trecut. „Regina frumuseţii din Leenane” este programat pentru data de 12 ianuarie, „Opera ţărănească”, spectacol prezentat în stagiunea anterioară şi jucat de atunci cu mare succes, poate fi vizionat în 19 ianuarie iar în ziua următoare este programat spectacolul „Înainte de potop”. Tot în această lună, teatrul propune a o reîntâlnire cu spectacolul „Prah”, prezentat în 2010, ai cărui protagonişti sunt Dukász Péter şi Szász Enikö. Primul spectacol invitat al anului la teatrul maghiar vine de la Budapesta: „Războiul lui Klamm”, susţinut de trupa Arta spectatorului S.R.L., este o monodramă sub formă de teatru şcolar şi este programat în data de 23 ianuarie la liceul „Bartók Béla”. Al doilea spectacol muzical al lunii, „Ai lăv iu”, va avea loc în 25 ianuarie iar în ziua următoare se va juca „Afacere murdară”, după textul lui Harold Pinter. Un alt spectacol invitat este „Fanctory”, de Döbrei Dénes şi Varga Heni, care va putea fi vizionat pe 29 ianuarie.
Cei doi coregrafi, protagonişti ai acestui spectacol nonverbal, sunt cunoscuţi spectatorilor timişoreni din workshop-uirle pe care le-au condus şi din spectacolele invitate în cadrul festivalului TESZT. Luna se încheie cu spectacolul „Gardenia”, în 31 ianuarie, unul dintre cele mai apreciate puneri în scenă ale teatrului, care a întrunit aprecieri atât la festivalurile naţionale la care a participat cât şi pe scene ale Europei Centrale.
Teatrul german deschide anul cu spectacolul „Ţinuturile joase”, o adaptare scenică după cartea Hertei Müller, care este programat în data de 12 ianuarie, în 15 ianuarie va putea fi văzut „Pescăruşul” lui Cehov iar în ziua următoare „Nunta micilor burghezi”, de Bertolt Brecht. În data de 18 ianuarie, în sala teatrului german, va fi jucată prima premieră a acestui an, „Făptaşi”, de Thomas Jonigk. Premiera pe ţară, care reuneşte o trupă de talentaţi actori ai teatrului, este povestea unor abuzuri săvârşite de părinţi asupra copiilor lor, ale căror strigăte de ajutor nu le aude nimeni, astfel încât societatea însăşi e socotită unul din făptaşi. O a doua premieră pe ţară este „Tineri fără Dumnezeu”, după Ödön von Horváth, programată pentru data de 23 ianuarie. Subiectul este inspirat din viaţa Germaniei anilor ’30, în care un profesor contrariat şi decepţionat de comportamentul elevilor săi, influenţat de concepţiile radicale auzite la radio, nu are puterea de a se împotrivi, convins că nu-i stă în putere să schimbe lucrurile şi riscă doar să-şi piardă locul de muncă şi pensia. Familiarizaţi cu exerciţiile dintr-o tabără militară, tensiunile apărute în rândul adolescenţilor cresc şi se soldează cu moartea unui elev. Atunci când începe vânătoarea criminalului, profesorul se vede obligat să-şi recunoască atitudinea duplicitară şi să opteze pentru o poziţie lipsită de echivoc. În ultima săptămână a lunii sunt programate spectacolele „Neînţelegerea” de Albert Camus, care a fost selecţionat în finala festivalului naţional de teatru din 2012, „Titus Andronicus” de W. Shakespeare, „Fetiţa cu chibrituri” de H.Ch. Andersen, performance-ul „derdiedans” şi „Nunta micilor burghezi”. Spectacolele sunt supratitrate în limba română iar premiera „Tineri fără Dumnezeu” va avea traducere simultană în limba română.
După recentul turneu din Germania, unde a prezentat spectacolul „Frumoasa şi bestia” în cadrul proiectului „Timişoara, oraşul meu în Europa”, teatrul „Merlin” oferă în această lună celor mai mici spectatori câte două reprezentaţii ale spectacolelor de păpuşi „Albă ca zăpada” şi „Croitoraşul cel viteaz” în 12 şi 19 ianuarie iar în ultima duminică din această lună, premiera „Zâna lacului”.