Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea: “Finanțarea învățământului universitar este la limita...

Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea: “Finanțarea învățământului universitar este la limita subzistenței”

0
DISTRIBUIȚI

pirtea

Treisprezece procente din bugetul național, adică 22 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât în anul precedent, ar urma să primească treptat învățământul românesc în 2014. O sumă despre care Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, afirma, în noiembrie 2013, că este “cel mai mare buget din ultimii ani” și recunoștea că sistemul de învățământ este subfinanțat. Totuși, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, trage un semnal de alarmă. Acesta consideră că degeaba s-au alocat mai mulți bani pentru educație, pentru că mediului universitar îi revine doar o mică parte. “O spun cu toată responsabilitatea afirmațiilor, bugetul pe învățământ, în momentul de față, este mai mare față de anul trecut, dar partea care revine mediului universitar este mai mică.


Finanțarea este la limita subzistenței, în momentul de față se înregistrează minimul istoric de subfinanțare a învățământului universitar”, a afirmat revoltat Marilen Pirtea.

Vă reamintim că în toamna anului trecut, mii de studenți au mărșăluit pe străzile Timișoarei, dar și în alte zece centre universitare din țară. Aceștia au avut aceeași revendicare – mai mulți bani pentru educație. Studenții au protestat împotriva indiferenței guvernanților care nu doresc să aloce 6 % din PIB pentru învățământ, să crească subvenția cămine – cantine cu 30 % și bursele și să investească real în centrele de consiliere și orientare în carieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.