Peste 80% din clasele pentru copiii rromi au rămas necompletate. Care este...

Peste 80% din clasele pentru copiii rromi au rămas necompletate. Care este cauza şi ce măsuri va lua ISJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

clasa_goala_43937400

Prea puţini copii de etnie rromă din judeţul Timiş sunt interesaţi să termine 12 clase. Deşi ar fi avut posibilitatea să se înscrie la cele mai bune licee din Timişoara pe locurile speciale pentru rromi, chiar cu o medie mai mică decât cele ale restului elevilor admişi, doar 60 de copii au profitat de această şansă.

Restul copiilor, fie au preferat să nu declare că sunt de etnie rromă şi nu s-au înscris pe locurile speciale, fie au abandonat şcoala.


Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Timiş, în judeţul Timiş au fost disponibile peste 400 de locuri speciale pentru rromi în anul şcolar 2013 – 2014, însă prea puţine s-au ocupat. Astfel, mai multe clase de liceu au rămas neformate.

Cornel Petroman, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, a afirmat că, din toamnă, vor fi înfiinţate tot în jur de 200 de clase, la fel ca în anul precedent, însă va scădea numărul claselor cu profil tehnologic şi va creşte numărul claselor profesionale. “Există această scădere pentru că s-a reînfiinţat clasa profesională după clasa a VIII-a şi o parte din elevi vor merge direct la şcoala profesională. Vom avea 27 de clase profesionale, 81 la filiera teoretică, 65 la cea tehnologică şi 17 la cea vocaţională”, a precizat Cornel Petroman.

Inspectorul şcolar general este de părere că introducerea şcolii profesionale după clasa a VIII-a este o idee foarte bună pentru că “cei care nu se simt în stare să urmeze liceul, se vor orienta mai bine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.