Totul despre Herta Müller într-o expoziție inedită. Câte volume avea dosarul securității...

Totul despre Herta Müller într-o expoziție inedită. Câte volume avea dosarul securității despre scriitoarea de Nobel FOTO

6
DISTRIBUIȚI

herta muler 01_resize

Sala barocă a Muzeului de Artă găzduieşte, începând de astăzi, expoziţia itinerantă „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor”, realizată de Goethe-Institut în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, care a ajuns la Timişoara prin intermediul Centrului Cultural German.

Expoziţia documentar-istorică şi biografică prezintă o faţetă mai puţin cunoscută a vieţii şi carierei pe care a avut-o Herta Müller, începând cu copilăria petrecută în Banat până la decernarea, în anul 2009, a premiului Nobel, pentru romanul „Leagănul respiraţiei”, în care, „pornind de la experienţa proprie, a evidenţiat modul în care oamenii sunt făcuţi să sufere într-un regim dictatorial”.

Prin intermediul unor documente, fotografii de familie, interviuri înregistrate, colaje şi fragmente extrase din arhiva Securităţii, este reconstituită o perte semnificativă din viaţa celebrei scriitoare. Născută în 1953 în satul bănăţean Niţchidorf, Herta Müller a studiat germanistica şi romanistica la universitatea timişoreană. Cariera ei literară a fost puternic influenţată de cenaclul literar „Grupul de Acţiune Banat” care şi-a desfăşurat activitatea în anii ’70 şi, în scurtă vreme, a intrat în atenţia poliţiei politice, fiind acuzat de atitudine ostilă faţă de regimul comunist.

În 1983, Herta Müller a intrat în vizorul Securităţii, care i-a deschis un dosar de urmărire.


Cele trei volume ale dosarului în care scriitoarea figurează cu numele conspirativ „Cristina”, cuprind în cele 914 pagini note informative, scrisori interceptate sau copiate, liste cu vecinii de bloc, schiţe ale apartamentului din Timişoara şi apoi a celui din Berlin, copii ale articolelor şi ale recenziilor apărute în vest, precum şi măsuri stabilite de Securitate pentru intimidarea ei.

Marcată profund de constrângerile regimului comunist, sensibilă dar totodată capabilă să ia atitudine cu indignare împotriva unui regim care condamna fiinţa umană la teamă, izolare şi înstrăinare, scriitoarea şi-a dezvăluit propria singurătate şi exasperare în scrierile sale iar după ce, în 1987, a emigrat în Republica Federală Germania, a continuat să fie preocupată de regimul dictatorial care se menţinea în România. Modul în care şi-a relatat dramaticele experienţe de viaţă în paginile cărţilor sale i-au adus, în anul 2009, premiul Nobel pentru literatură, făcând-o una dintre cele mai importante şi reprezentative scriitoare contemporane din întreaga lume.

Viaţa şi personalitatea scriitoarei a fost prezentată de prof. dr. Roxana Nubert, de la Universitatea de Vest, şi de Werner Kremm, redactor-şef al ziarului „Banater Zeitung” şi fost membru al „Grupului de Acţiune Banat”, iar actriţa Claudia Ieremia a lecturat câteva pasaje din opera Hertei Müller. Tot în cadrul expoziţiei, în data de 21 februarie, de la ora 17,00, va fi organizată o masă rotundă cu Rodica Binder, expert în literatură şi fost redactor la departamentul român al postului de radio Deutsche Welle, cu scriitorul Radu Pavel Gheo şi cu traducătorul Alexandru Al. Sahighian, secretar literar al teatrului evreiesc din Bucureşti. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 5 martie.

6 COMENTARII

 1. ‘celebra’ scriitoare de care n-a auzit nimeni in romania pana n-a castigat nobelul :))
  Liana, tu cand ai auzit de ea? seriously now… mai devreme de 2009? nu cred :))

 2. De ce pe nimeni in Timisoara nu intereseaza de Herta Müller ?
  Simplu : pentru ca mai sint inca destui oameni care au cunoscut-o pina nu a fugit in Germania. Citi din fosti ei colegi de scoala, facultate, servici au fost prezenti si au zis un cuvint frumos la adresa ei ? Cine a cunoscut-o cu adevarat nu prea are cuvinte bune la adresa ei, asta e adevarul. Cine putea prinde un loc la „Potocol” pe vremuri ? Cine isi putea permite sa faca rundele de noapte prin complex ? Cine era prietena cu Maria Daju la Tehnometal pe vremuri, cind toata lumea in fabrica stia ca Daju tine „actele” ? Cine pe cine turna de fapt ? Cine a distrus o casnicie ? Adevarul e ca in viata se ajunge in top numai tercind peste cadavre , fara caracter, fara coloana vertebrala. Se vede si dupa modul in care vorbeste in scrierile ei despre prietena ei Jenny, saraca nici sa se odihneasca in pace nu poate, a murit oricum de f. multa vreme. Dar Petrica fratele ei si familia lui, nepoatele, mai traieste si nu cred ca e incintat sa citeasca asa ceva. Poate mai are si el ceva de spus la adresa lui Herta, insa da dovada de caracter.
  Si nu e adevarat, nici in Germania unde nemtii sint mindrii de realizarile neamului lor, nu o cunoaste lumea si nu i se citesc cartile. Ba in comunitatea schwabilor din Banat de la Ingolstadt nu e deloc bine vazuta si chiar nu e primita. Oare de ce ? Si romanul, ca si neamtul , e falos din natura. Chiar falos si cu realizarile altora. De ce insa , cel putin in Timisoara, nu se faleste lumea cu aceasta Herta, care , nuí asa , ar trebui sa fie mindria orasului si a fostului Tehnometal, a Universitatii, a satului ei de nastere ? Mai cautati , dragi reporteri si ori nu mai postati articole cu aduceri aminte neplacute ori fiti corecti cu osanalele, nu le merita oricine……

 3. Marturisesc ca i-am citit o carte…ceva cu suferitele ei din pricina regimului..OK In Tara asta sunt unii care au suferit mul mai mult..cu ani grei de puscarie…Pentru asta se primeste premiul Nobel? Cam trist…pentru cei care-l decerneaza!!!

 4. @ Tehnometal
  Nenea, Dumneata ai fost undeva la o conferinta de Herta sa vezi ca oamenii vin cu sutele sa o asculte? Ai citit mataluta vreo carte, eu nu cred, o denigrezi ca ai cunoscut-o la Tehnometal si ai ciripit si mata pe acolo in urechile baietilor cu ochi albastri.
  Ea a avut curaj, Mata nu! A distrus o casnicie? Amorul e imprevizibil n-ai inteles pana acum! Ea are caracter, mata nu, si caracterul a impiedicat-o sa fie o informatoare asa cum matale ai fost sau ai fi putut fi in orice moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.