Ce acţiuni surpriză pregătesc bulgarii din judeţ pentru promovarea Timişoarei în lupta...

Ce acţiuni surpriză pregătesc bulgarii din judeţ pentru promovarea Timişoarei în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

0
DISTRIBUIȚI

bulgari din banat

Uniunea Bulgarilor din Banat se implică activ în promovarea Timişoarei în cursa pentru Capitală Culturală Europeană.

Profitând de momente importante din istoria poporului bulgar, deputatul Niculae Mircovici a anunţat că „vom organiza expoziţia «Forţa societăţii civile, soarta evreilor din Bulgaria». Este ceva de excepţie în România, este prima dată când se organizează o astfel de expoziţie care se referă la poziţia statului bulgar în privința Holocaustului.


Noi ne-am gândit ca în 19 – 31 martie să fie deschisă o expoziţie permanentă pe acestă temă. Vernisajul va fi în data de 19 martie, la ora 14.00. Vom invita preşedintele Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, consuli onorifici reprezentanţi diplomatici, dar şi reprezentanţi de la Bucureşti. Vom avea şi un program de muzică evreiască pregătit de Federaţia comunităţilor evreieşti din România din Timişoara. În Dudeştii Vechi am văzut influenţa deosebită asupra tinerilor. Bulgaria a fost singurul stat aliat al Germaniei hitleriste care a refuzat transferul evreilor către lagărele de concentrare şi a salvat viaţa a 48.000 de evrei. Când a început războiul erau 50.000 de evrei în Bulgaria. Demonstraţiile de stradă au permis ca, în pofida presiunii Germaniei naziste, să nu fie ucişi”.

Al doilea eveniment pe care bulgarii vor să îl organizeze în orașul de pe Bega este ocazionat de aniversarea a 100 de ani de la moartea lui Carol Telbisz, cel mai longeviv primar al Timişoarei. „Va fi celebrat în jurul zilei de 3 august, ziua orașului, pentru că a murit la sfârşitul lunii iulie. A fost primar al Timişoarei timp de 29 de ani neîntrerupţi, din 1895 până în 1914. Apreciem că merită o festivitate pentru acest Banat multietnic şi multicultural cu care mă mândresc întotdeana. Iniţiativa a fost a episcopului Martin Roos, care mi-a cerut să organizăm împreună o activitate. Vrem să facem o sesiune de comunicări, nişte simpozioane, să amenajăm mormântul de la Cimitirul Eroilor, să fie cuprinsă şi expoziţia aceasta care are ca scop marcarea şi aceste două acţiuni fac parte din strategia de candidare a Timişoarei ca şi Capitală Culturală Europeană”, a completat Mircovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.