Spectacolele primăverii pe scena culturală a Timișoarei. Vezi programul complet al lunii...

Spectacolele primăverii pe scena culturală a Timișoarei. Vezi programul complet al lunii aprilie

0
DISTRIBUIȚI

hansel si gretel-opera

Spectacolele teatrului maghiar timişorean încep în prima zi a lunii cu piesa „Sus în adâncuri”, iar în următoarele două zile sunt programate trei reprezentaţii cu două puneri în scenă pentru copii ale trupei Liliput din Oradea, care a fost invitată să joace pe scena timişoreană. Spectacolele invitate nu vor beneficia de traducere în limba română. Tot în luna mai pot fi vizionate spectacolele „O, ce zile frumoase!”, mai multe reprezentaţii cu cea mai recentă premieră, „Zâna cu şapte capete”, „Regina frumuseţii din Leenane”, „Operă ţărănească”, „Afacere murdară”, „Gardenia” sau „Cer şi pământ”. În data de 10 aprilie vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolul invitat al teatrului Katona József din Budapesta, „Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok”. Este o adaptare după romanul scriitorului şi sociologului Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă”, a cărui acţiune se petrece la începutul anilor ’90. Naraţiunea unei pensionare, nu lipsită de ironie, sfârşeşte cu concluzia destul de răspândită că „era mai bine înainte”, în viaţa organizată în jurul unei binecunoscute stereotipii. În 24 aprilie este programat spectacolul „Füves könyvek – az élet nagy kérdései”, un spectacol-lectură, fără traducere în limba română. Luna se va încheia cu o premieră, un spectacol de dans realizat de Baczó Tünde.

ur+ótul

În 2 aprilie, primul spectacol al operei timişorene din această lună este „Trubadurul”. Acesta va fi urmat de „Traviata”, baletul-rock „Dancing Queen”, spectacolul pentru copii „Hänsel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, opera „Carmen”, opereta „Văduva veselă” şi musicalul „My fair Lady”.

Teatrul naţional va prezenta, începând cu data de 3 aprilie, spectacolele „O scrisoare pierdută” „Pinocchio”, „Sarea în bucate”, „Iată femeia pe care o iubesc” şi „Anna Karenina” în sala mare a teatrului.


Sala studio „Uţu Strugari” va găzdui, în data de 5 aprilie, o premieră, „În afara jocului” de Sergi Belbel, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia. Tot aici vor mai putea  fi vizionate spectacolele „Un Romeo şi o Julietă – un scandal urban”, „Crize sau încă o poveste de dragoste”, „God is a Gangster”, „Bad bed Stories”, „Bash” şi „M-am hotărât să devin prost”. La Sala 2 sunt programate spectacolele „Viaţa e vis”, „Billy mincinosul”, „Oraşul nostru”, „Salată cu leuştean” şi „Boala familiei M”. O altă premieră va avea loc în 12 aprilie, ora 20,00, la Domul romano-catolic din Piaţa Unirii: spectacolul „Iov”, o versiune de excepţie versificată de Şerban Foarţă, a cărui regie artistică este semnată de Sabin Popescu. În pragul sărbătorilor pascale, spectacolul reia cunoscuta poveste biblică a lui Iov, greu încercat pentru credinţa lui. Drama sa, întrebările paroxistice despre credinţă, tentaţia îndoielii, atingerea celor mai profunde resorturi spirituale ale omului, se proiectează într-un univers care sugerează lumea rurală a primilor colonişti germani din Banat.

Damian Oancea, Repetitii IOV, TNTm

În 7 aprilie, ora 18,00, teatrul german timişorean va avea o reprezentaţie la Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa cu una din producţiile sale de mare succes, „Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht iar în 13 aprilie, în sala teatrului german, e programat spectacolul „Făptaşi” de Thomas Jonigk. A treia săptămână a lunii începe cu spectacolul „Urâtul” de Marius von Mayenburg, care revine pe scena teatrului german, rolul personajului principal, Lette, fiind întruchipat de Konstantin Keidel, actor din Germania şi membru al echipei teatrului din Timişoara din 2012. Angajat al unei corporaţii, Lette este împiedicat să-şi prezinte invenţia la un congres din cauza urâţeniei sale şi începe să fie evitat chiar de soţia sa. După ce decide să-şi facă o operaţie estetică, devine un etalon al frumuseţii, admirat şi apreciat pentru performanţele sale profesionale, dar în momentul în care faţa sa devine un „produs” căutat pe piaţă, viaţa i se schimbă din nou. Acest spectacol va fi urmat de performance-ul „derdiedans” şi de „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, în care Silvia Török a obţinut premiul UNITER 2013 pentru debut iar Olga Török a fost nominalizată pentru cel mai bun rol secundar feminin. Luna se încheie cu spectacolele „Hänsel şi Gretel”, după fraţii Grimm, şi „Nunta micilor burghezi”. Spectacolele sunt supratitrate în limba română.

În data de 5 aprilie, grupa de balet „TIME4ARTS” a şcolii gimnaziale Mirona-Reghin va prezenta, pe scena teatrului „Merlin”, un spectacol de balet destinat copiilor între 2 şi 14 ani, la care intrarea este gratuită. În fiecare duminică din această lună – cu excepţia celei în care se sărbătoresc Sfintele Paşti – vor avea loc câte două reprezentaţii cu spectacolele „Croitoraşul cel viteaz”, „Degeţica” şi „Punguţa cu doi bani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.