Ziua Mondială a Teatrului aduce unul dintre cele mai bune spectacole pe...

Ziua Mondială a Teatrului aduce unul dintre cele mai bune spectacole pe scena teatrului maghiar din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

ziua mondiala a treatrului

Ziua Mondială a Teatrului, înfiinţată în 1957 de către Institutul Internaţional de Teatru şi sărbătorită de atunci în fiecare an în 27 martie de comunitatea teatrală internaţională, va fi marcată de teatrul maghiar „Csiky Gergely” cu spectacole în două oraşe diferite, la Timişoara şi Debrecen.

Pe scena timişoareană va fi prezentat spectacolul „Prah” de Spiró György, compania timişoreană sărbătorind, concomitent cu Ziua Mondială a Teatrului, cea de-a 50-a reprezentaţie a acestei montări care a avut premiera în anul 2011.


Această punere în scenă, care îi are în distribuţie pe Dukász Péter şi Szász Enikö, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună actriţă. În această zi de dublă sărbătoare, teatrul maghiar îşi aşteaptă  spectatorii în sala Studio, de la ora 19,00, unde le-a pregătit şi o surpriză.

Spectacolul „Vremuri de pace”, de Hajdu Szabolcs, a fost invitat la cea de-a opta ediţie a Festivalului dramaturgiei maghiare contemporane din Debrecen, care a devenit una din cele mai importante platforme pentru teatrul contemporan din regiune. De Ziua Mondială a Teatrului, la teatrul Csokonai din Debrecen vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolul pus în scenă de teatrul maghiar timişorean.

„Oriunde există o societate omenească, se manifestă şi Spiritul nestăpânit al Spectacolului. Născut din comunitate, el poartă măştile şi costumele variatelor noastre tradiţii. El stăpâneşte limbile, ritmurile şi gesturile noastre şi deschide un spaţiu liber în mijlocul nostru. Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest spirit străvechi, ne simţim datori să îl canalizăm prin inimile noastre, ideile noastre şi corpurile noastre pentru a dezvălui propriile noastre realităţi, în toată universalitatea şi misterul lor strălucitor” spune regizorul şi scenograful Brett Bailey, care a scris mesajul din acest an pentru  aniversarea teatrului din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.