Cetatea Timișoarei iese la suprafață. Scheletul unei cămile, vechi de 500 de...

Cetatea Timișoarei iese la suprafață. Scheletul unei cămile, vechi de 500 de ani, descoperit în Piața Unirii FOTO și VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

camila 1

Arheologii timișoreni au făcut, astăzi, o descoperire deosebită în timpul lucrărilor din Piața Unirii – au scos la lumină un schelet de cămilă, vechi de jumătate de mileniu. Din schelet a fost descoperit craniul, oasele bazinului și coloana vertebrală, toate extrem de bine conservate, aproape intacte.

Arheologul Alexandru Szentmiklosi, de la Muzeul banatului din Timișoara, a declarat că  animalul a fost cel mai probabil îngropat acolo. ”Cămila datează din perioada otomană timpurie, cel mai probabil după ce a decedat, a fost aruncată într-un șanț, acolo unde am găsit-o acum”, a declarat Szentmiklosi.

În același perimetru arheologii au descoperit, în colțul sud-estic al Pieței Unirii, fostul șanț de apărare al cetății din perioada turcească, șanț de apărare lat de 18 metri, care inițial fusese un braț al Timișului.


cetatea, așa cum apare din săpături, este exact așa cum o descrie Evlia Celebi, și cum o arată schițele austriece de la începutul secolului al XVIII-lea. Contraescarpa este acoperită cu stâlpi dispuși în două șiruri. Către Palatul Baroc s-a descoperit ceea ce a mai rămas din perioada turcească, așa cum ne-au descris-o și izvoarele istorice ale vremii”, a mai arătat arheologul.

FOTO: Adrian Pîclișan

3 COMENTARII

  1. Ziaristii p…cii…. Stiti cit are un secol ???? In 1970 dupa voi era pwrioada otomana timpurie…… Secolul e secol… Si mileniul mileniu…. Dar pt voi tot aia e… Ca presati ziare sau kkt tot aia e…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.