E oficial: plătești și scapi de justiție. Credit Suisse recunoaşte că a...

E oficial: plătești și scapi de justiție. Credit Suisse recunoaşte că a ajutat clienţii americani să eludeze fiscul şi plăteşte 2,6 miliarde de dolari

0
DISTRIBUIȚI

catuse si dolari

Credit Suisse a recunoscut în mod oficial că a ajutat clienţii americani să eludeze fiscul, dar nu le va dezvălui identitatea şi va plăti penalizări în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiilor la care este supusă în Statele Unite.

Identitatea clienţilor este protejată de legislaţia elveţiană referitoare la păstrarea secretului bancar, dar banca elveţiană va colabora cu autorităţile americane în investigaţiile acestora pentru identificarea evazioniştilor, transmite Bloomberg.

În acordul cu Departamentul de Justiţie, coordonat de procurorul general Eric Holder, Credit Suisse s-a angajat să ajute autorităţile americane să solicite dezvăluirea numelor clienţilor prin intermediul unui tratat în domeniul fiscal cu Elveţia.


Totodată, banca va furniza alte informaţii, referitoare la mărimea şi numărul conturilor, precum şi traseul banilor.

Acordul diferă de cel încheiat de UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, în 2009, care a plătit o penalizare de 780 de milioane de dolari şi a dezvăluit identitatea a 250 de clienţi americani. Ulterior, UBS a încheiat un proces în SUA prin dezvăluirea altor 4.450 de titulari de conturi.

„Este un mister pentru mine de ce guvernul SUA nu a cerut în cadrul acordului ca banca să furnizeze numele a o parte dintre clienţii cu conturi secrete”, a declarat senatorul Carl Levin, democrat din Michigan.

Directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, a declarat luni, într-un comunicat, că banca regretă faptele.

Acţiunile Credit Suisse au crescut marţi cu 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.