CFR Marfă începe săptămâna viitoare concedierea a peste 2.000 de angajaţi

CFR Marfă începe săptămâna viitoare concedierea a peste 2.000 de angajaţi

0
DISTRIBUIȚI

CFR Marfă va începe săptămâna viitoare concedierea a peste 2.000 de oameni, din cauza situaţiei financiare nefavorabile, în lipsa acestei măsuri transportatorul feroviar riscând să rămână fără fond de salarii din august, a declarat astăzi ministrul Transporturilor, Dan Şova, scrie Mediafax. „Cifra concedierilor la CFR Marfă a fost stabilită în noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia făcută din februarie. Nu s-a făcut. (…) Din păcate, fără aceste concedieri în luna august – şi aşa sunt probleme cu fondul de salarii – rămânem fără fond de salarii. Deci este o problemă foarte mare şi trebuie rezolvată foarte rapid „, a spus ministrul, răspunzând unei întrebări.

un angajat al cfr in gara de nord din timisoara01

„El a precizat că numărul celor disponibilizaţi va fi mai mic de 2.500, în contextul în care aproximativ 200 au ieşit între timp la pensie, iar cei care vor pleca vor beneficia de salarii compensatorii, până la 24 de luni, banii fiind aflându-se la Ministerul Muncii”, a afirmat ministrul. Ministrul Transporturilor a precizat că s-a încercat găsirea unor soluţii de concediere în două etape sau concedierea unui număr mai mic de persoane, însă în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi analiza exactă a cifrelor propunerile nu s-au putut concretiza.

„Astăzi va trebui executat ce s-a stabilit în noiembrie anul trecut”, a spus Şova. Ministrul declara în mai că va cere FMI o derogare de la prevederea din acordul încheiat cu statul român privind concedierea a 2.500 de angajaţi de la CF Marfă, în condiţiile în care sunt soluţii pentru salvarea a 1.100 locuri de muncă. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014, CFR Marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi în acest an, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi.


Bugetul prevede cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă şi continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic Compania CFR Marfă, controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.