Doi elevi timișoreni AU INVENTAT un germene cristalin care ar putea fi...

Doi elevi timișoreni AU INVENTAT un germene cristalin care ar putea fi folosit în scopuri militare. Ce premiu au obținut

0
DISTRIBUIȚI

gabriel babanElevii timișoreni au reușit să obțină un nou premiu la fizică. Vinerea trecută a avut loc la Reşiţa cea de-a XXIII-a ediţie a seminarului „Didactica Internaţional”, cu tema impuls „Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovării şi specializării didactice”, care este cuprinsă în strategia planului pentru dezvoltare regională a regiunii de vest.

În cadrul acestuia au fost organizate 42 de ateliere de lucru la nivelul unităţilor de învăţământ, între care trei la nivel regional. Unul dintre acestea a fost cea de-a V-a conferinţă de fizică „Otto Aczel”, care s-a desfăşurat la liceul teoretic „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, al cărui director este prof. Boris Vatzulik, şi în cadrul căreia a avut loc sesiunea de comunicări ştiinţifice ale elevilor şi profesorilor, sub genericul „Metode eficiente de învăţare a fizicii”. Reprezentanţii Colegiului Naţional C.D. Loga din Timişoara, elevii Maria Baban şi Gabriel Baban, au obţinut premiul I cu lucrarea „Dispozitiv experimental de creştere a cristalelor din soluţii”, elaborată sub coordonarea profesorilor drd. Alexandru Iovanovici şi dr. Sandu Golcea.

maria-baban-150x150

În lucrarea prezentată, elevii colegiului Loga au analizat influenţa temperaturii soluţiei şi a concentraţiei asupra momentului de început al cristalizării, pe baza experienţelor făcute.


Germenele cristalin, care are temperatura mediului de laborator – aproximativ 20 de grade Celsius, se introduce într-o soluţie suprasaturată aflată la temperaturi între 60 şi 80 grade Celsius. Diferenţa de temperatură generează un început de creştere a unui cristal cu foarte multe dislocaţii, care dispar în timpul creşterii acestuia, dacă regimul de creştere, care este condiţionat de mai mulţi factori, este corect ales. Aceste elemente se pot determina doar experimental, prin încercări succesive, de foarte multe ori germenele cristalin dizolvându-se în soluţie din cauza unei greşite alegeri a temperaturii corespunzătoare unei anumite saturaţii sau a gradientului de variaţie a temperaturii. Cristalele produse de fraţii Baban au aplicaţii în realizarea unor dispozitive speciale, utilizate în studiul laserilor sau în dispozitive militare de tip „Titus tube” (când se face proiecţia unor situaţii strategice transmise de sateliţi). „Ceea ce ne-am propus noi este să creştem cristale pentru aplicaţiile industriale şi ştiinţifice, în special în domeniul laserelor, pentru generarea de armonici superioare. Nu ai de unde să cumperi astfel de cristale şi dacă vrei să faci cercetări în acest domeniu al laserelor trebuie să ţi le creşti singur” sintetizează prof. Golcea munca făcută de elevii săi şi concluziile acesteia.

resita-diplomeMaria Baban, elevă în clasa a XII-a, şi fratele ei, Gabriel Baban, elev în clasa a XI-a, au mai obţinut, în această primăvară, medalia de bronz la Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători care a avut loc la Belgrad, cu lucrarea „Determinarea experimentală a condiţiilor de creştere ale cristalului de KDP folosind echipament propriu”, o altă lucrare care a avut aceeaşi temă de cercetare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.