LECȚIE de VIAȚĂ Cum pot copiii de la o școală specială din...

LECȚIE de VIAȚĂ Cum pot copiii de la o școală specială din Timișoara să danseze, deși nu aud VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

copii surzi danseaza

Zece elevi care învață la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” din Timișoara au reușit să uimească publicul prezent la Casa Tineretului, unde a avut loc prima ediție a unui concurs de dans la care au participat doar copii din învățământul special.

Copiii, care se află în școala generală, au dansat, timp de câteva minute pe mai multe melodii din genuri muzicale diferite, și asta fără ca măcar să audă vreo notă. Cei zece elevi nu pot să audă încă de la naștere, doar doi dintre aceștia au “resturi de auz”, așa cum spune profesoara lor de dans, Ramona Fizeșan.

Copiilor le-au ieșit aproape la perfecție dansurile pregătite, mai ales că au avut-o aproape pe instructoarea de dans, care le indica din sală anumite mișcări, din când în când.


Ramona Fizeșan povestește că elevii reușesc să danseze, deși nu aud, după foarte multă muncă. “Pot să danseze cu ajutorul vibrațiilor și copy-paste-ului, adică tot ce le arătăm noi, ei copiază, plus efortul depus. Copiii care au dansat astăzi lucrează de cinci ani cu mine”, ne-a explicat profesoara lor de dans.

Dascălul povestește că acești copii reușesc să danseze “cu sufletul”, adică ei percep vibrațiile la nivelul stomacului. “Ne antrenăm pe muzică, dar ne folosim de vibrații, pe care le percep la nivelul stomacului. Noi așezăm boxele cumva spre colțul sălii de clasă unde se lucrează. În momentul în care dansează, copiii uită de tot, de copilărie”, mai explică profesoara de dans.

Elevii au reușit să uimească audiența și pentru că au depus un efort uriaș ca să le iasă fiecare mișcare. În ultimele două luni, aceștia s-au pregătit intens în fiecare zi. Festivalul “Dansurile Copilăriei” este primul la care dansatorii cu deficiențe auditive participă, până acum, aceștia au dansat doar la diferite evenimente.

“Șocul cel mai mare este atunci când merg cu ei la tot felul de evenimente, dansează, iar lumea nu știe că sunt surzi, nu prea spunem acest lucru de la început, iar atunci când spectacolul se termină îi anunțăm. Mi-am dorit de mult să ajung cu ei la concursuri, însă de abia acum am făcut rost de sponsorizări astfel încât să cumpărăm niște costumașe”, a mai precizat Ramona Fizeșan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.