Spectacol INEDIT de balet indian, pe scena filarmonicii. Când va avea loc...

Spectacol INEDIT de balet indian, pe scena filarmonicii. Când va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

odissi

Trei reprezentanţi ai dansului Odissi din India şi trei balerini din Bucureşti vor da viaţă, în spectacolul „Sanscrita, limba mantrelor”, unei inedite creaţii artistice, în care dansul clasic indian se îmbină în mod original cu baletul şi sunt puse în valoare  efectele binefăcătoare ale sunetului asupra fiinţei umane. Cele cinci momente coregrafice ale spectacolului ilustrează crearea universului din sunetul primordial, urmată de împărţirea acestuia în două energii complementare, artiştii căutând să sugereze, prin dans, modul în care diferite sunete şi cuvinte din limba sanscrită influenţează felurite dimensiuni ale fiinţei umane, conducând la o stare de fericire şi eliberare de suferinţă.

Cuvântul sanscrit „mantra” semnifică salvarea minţii de suferinţă şi boală, mantrele fiind expresii sonore ale unor subtile forţe cosmice, silabe care au proprietatea de a exercita o influenţă profundă asupra conştiinţei. Civilizaţiile străvechi ştiau că forţa cuvintelor produce o vibraţie transformatoare  până în cele mai adânci straturi ale fiinţei umane, mantra dobândind astfel proprietăţi terapeutice care lipsesc din limbile curente. Importanţa mantrelor a fost recunoscută şi de UNESCO, tradiţia incantării acestora fiind inclusă în patrimoniul oral şi intangibil al umanităţii.

balet

Originile dansului Odissi se pierd în negura timpurilor, în urmă cu vreo două milenii, el find considerat cea mai veche formă de dans clasic din India.


În timpuri străvechi era practicat în templele din statul Odisha din estul Indiei dar, de-a lungul secolelor, a suferit multe transformări, În versiunea actuală, acest dans a devenit extrem de tehnic, cu bătăi intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mâinilor şi mişcări captivante ale părţii superioare a corpului. Dansul Odissi se bazează pe două seturi complementare de mişcări, „tandava” (viguros, masculin) şi „lasya” (graţios, feminin), alte detalii esenţiale fiind mişcările ochilor, bustului, sau gesturi menite să transmită emoţii şi să spună poveşti. Spectacolul reuşeşte să înfăptuiască o osmoză a ştiinţei cu arta, ilustrând prin dans, muzică şi proiecţie video puterea sunetului asupra materiei, puterea vindecătoare a limbii sanscrite şi frumuseţea unuia dintre cele mai vechi dansuri din lume. Nu în ultimul rând, el simbolizează armonia dintre orient şi occident, prin două genuri muzicale şi coregrafice desăvârşite, pe care două culturi distincte le-au oferit umanităţii. Stilurile îmbinate se completează şi se pun în valoare reciproc, oferind publicului şansa de a trăi o experienţă unică.

Spectacolul propriu-zis va fi precedat de o ilustrare vizuală a modului în care sunetul afectează materia. Filmul „Geneza”, care oferă o perspectivă complexă asupra studiului undelor staţionare, ilustrând universalitatea principiului sferă-spirală – domeniu care studiază influenţa câmpurilor undelor acustice asupra fluidelor străbătute de unde sonore – va fi prezentat de Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale şi lector la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara.

Spectacolul va avea loc duminică, de la ora 19,00, în sala Capitol a filarmonicii „Banatul” iar preţul unui bilet este de 25 de lei. Biletele au fost puse deja în vânzare la casieria sălii de spectacol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.