Tony Blair, acuzat de „narcisism” şi „complex mesianic” de către un fost...

Tony Blair, acuzat de „narcisism” şi „complex mesianic” de către un fost apropiat

0
DISTRIBUIȚI

Former British Prime Minister Blair speaks at launch of Tony Blair Faith Foundation in New York

Tony Blair suferă de „narcisism” şi „complex mesianic”, întorcând spatele Marii Britanii, afirmă scriitorul Robert Harris, un fost prieten al fostului premier britanic, relatează ziarul The Independent în ediţia electronică de miercuri.

Potrivit publicaţiei, autorul bestsellerului „Fatherland” (Patria), un fost jurnalist politic care l-a cunoscut pe Blair în 1992, afirmă că este „imposibil să regăseşti omul de-acum în omul pe care l-a(m) cunoscut”. Dar Harris s-a transformat între timp într-unul dintre cei mai duri critici ai fostului premier, despre care afirmă că „a devenit cel mai bun prieten al lui George Bush” şi că este „puternic interesat să facă bani”.

În 2007, el a scris o carte, „The Ghost” (Fantoma), despre un fost premier britanic care riscă să fie adus în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru presupuse crime de război pe care le cataloghează anterior undeva „între realitate şi ficţiune”.

Într-un interviu pentru revista britanică Total Politics, Harris afirmă că publicul britanic nu-l va ierta niciodată pe Blair pentru că a abandonat democraţia din ţara sa, ca „un om relativ tânăr pe plan politic”, pentru a-şi „petrece timpul cu o mulţime de oameni bogaţi în America”.

„Consider tragic acest lucru.


Este arogant din partea mea să o spun, dar nu pot să cred că nu simte măcar un element de tragedie în faptul că un om relativ tânăr pe plan politic se rupe de democraţia britanică în felul în care a făcut-o el”, afirmă scriitorul, apreciind că Blair ar fi putut reveni ca ministru de Externe sau lider de partid.

„Cine ar fi crezut că va deveni cel mai bun prieten al lui George Bush, că va vrea să continue să bombardeze oameni şi că va fi atât de puternic interesat să facă bani şi să trăiască această viaţă ciudată alături de miliardari super-bogaţi pe iahturi şi avioane private?”, continuă Harris, adăugând că el nu a întrevăzut aceste lucruri.

„Este un clişeu să spui că majorităţii politicienilor i se urcă puterea la cap atunci când o deţin mai mult de şase-şapte ani, că devin membri ai unui club şi se deconectează de la realitate, dar cred că în Tony existau lucruri de care poate nu ne dădeam seama la vremea respectivă – narcisism, un complex mesianic – care nu au făcut decât să accelereze această mişcare interioară”, afirmă Harris.

Publicaţia precizează că un purtător de cuvânt al Biroului lui Blair nu a fost disponibil, imediat, să comenteze aceste critici dure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.