Taxe, impozite, muncă, acte, bănci, rate, ghișee, cozi interminabile, mijloace de transport în comun supraaglomerate, betoane, noroaie, trafic sufocant. Ah, ce frumoasă e viața la oraș! Mai ales pe timpul verii. Cu aroganța și superioritatea burghezului tipic românesc, țăranul născut/crescut/transportat la oraș este fericit că, spre deosebire de predecesorii săi, de rudele modeste care trăiesc încă din roadele pământului, are acces la tot ce îi poate oferi orașul mai bun. Cum adică la ce? Exact la ce enumeram la începutul textului. Doar nu credeți că acest ipochimen a călcat vreodată pragul vreunui muzeu, teatru sau săli de concert de operă sau filarmonică.
Fericirea maximă este un festival al berii sau, deși nu e de preferat, o sărbătoare a vinului, la care să poată veni cu doza de bere de acasă și să servească doi-trei mici pe mesele lungi și soioase ale tarabelor. E adevărat că, din păcate, majoritatea acestora sunt victime ale unei educații familiale precare, că nu li s-a oferit șansa la normalitate pe care ar trebui să o aibă orice cetățean al unei țări pretins europene, dar, totuși, autosuficiența pe care o afișează, incapacitatea de a încerca măcar să vadă dincolo de propriile limitări, ba chiar refuzul atunci când sunt îndrumați, este dovada că societatea românească este condamnată la submediocritate.
Parcă îl și văd, când îi vine în vizită vreo rudă din vreun cătun uitat sau vreun orășel mai modest, cum îi prezintă, cu mândrie, “firobuzul”, “tramvaiul” și parcul betonat, în care băncuțele sunt ordonate regulamentar.
Mi-l și imaginez ținând o pledoarie de-l aud toți trecătorii pe o rază de 100 de metri:
“Vezi, neică?! Civilizație. Așa să faci și mata la curte. Tai nucul ală bătrân și cireșul, vin eu la vară în concediu și te ajut să turnăm o placă de beton. Punem și o băncuță din asta modernă, să moară tot satul. Ei, păi ce-ți mai trebuie pomi și vie în curte. Lasă, vericule, că luăm bere la 3 litri și ieșim de 10 ori mai ieftin. Trebuie și voi țăranii să vă civilizați, ce mama dracului, că, uite, așa ne trageți înapoi, de zic ăia de la UE că suntem cu 100 de ani în urma lor”.
Superb articol!Real din pacate…Prostia,aroganta si ingamfarea au ajuns sa conduca ….
Si astea incepand cu indivizii ce sunt la putere (nu conteaza cine fiindca ori „aia”,ori”astia” tot o apa si un pamant sunt)….si tot de aceasii melteni(cei atat de bine scosi in evidenta in articol) sunt votati .