Băsescu: Trag un semnal de alarmă. CRIZA este aproape, suntem în recesiune....

Băsescu: Trag un semnal de alarmă. CRIZA este aproape, suntem în recesiune. Cauzele – proasta guvernare şi reducerea investiţiilor

0
DISTRIBUIȚI

Traian-Basescu2Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că trage un semnal de alarmă privind intrarea României în recesiune, susţinând că principalele cauze sunt proasta guvernare şi reducerea investiţiilor, scrie Mediafax. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România a intrat în recesiune, după standardele UE, el avertizând asupra faptului că această realitate economică nu mai poate fi acoperită de „propaganda pontistă” şi subliniind că intrarea într-o eventuală criză este „aproape”. „România a intrat în recesiune, în concordanţă cu standardele UE (…). Este un semnal de alarmă pe care îl trag, pentru că am mai trăit o dată acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu. Ne pregătim din nou să intrăm într-un astfel de proces de depreciere a situaţiei macro-economice. Încă nu e prea târziu, încă se pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză, dar criza este aproape. Suntem în recesiune”, a spus şeful statului. Băsescu a spus că reducerea investiţiilor, dar şi reducerea investiţiilor străine directe, constituie cauza fundamentală e intrării în recesiune.

Preşedintele a arătat că o altă cauză a intrării în recesiune este constituită de multitudinea de taxe introduse pe economie şi polpulaţie, el făcând referire în special la taxa pe stâlp şi la creşterea taxei pe combustibil. Şeful statului a menţionat de asemenea „lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene”. „Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă.


Proasta guvernare e o realitate. A avut toate condiţiile de stabilitate macro-economică preluate de la Guvernul Boc. Prin incompetenţă şi minciună reuşeşte să creeze din nou dezechilibre”, a mai spus Băsescu. România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru. Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%. România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

Datele Eurostat arată că economiile Germaniei şi Italiei s-au contractat în al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%. Totuşi, în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% faţă de perioada similară din 2013. Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.