Convoiul umanitar rusesc intră în Ucraina: „Este adevărat, primele vehicule au ajuns...

Convoiul umanitar rusesc intră în Ucraina: „Este adevărat, primele vehicule au ajuns în Lugansk”. Kievul acuză Rusia de „invazie directă”

0
DISTRIBUIȚI

convoi

Rusia a decis să trimită, fără să mai aştepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate „pretextele” pentru întârzierea lui au fost epuizate, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe. Convoiul rus care a traversat vineri frontiera Ucrainei a intrat în bastionul insurgent Lugansk, destinaţia sa, anunţă un purtător de cuvânt al rebelilor proruşi, scrie Mediafax. „Este adevărat, primele vehicule au ajuns în Lugansk”, a declarat Konstantin Knirik, un purtător de cuvânt al rebelilor proruşi. Un oficial local a confirmat că 20 de camioane ruse au ajuns în centrul oraşului Lugansk.

Orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost „inacceptabilă”, i-a transmis preşedintele rus, Vladimir Putin, cancelarului german Angela Merkel, conform unui comunicat al Kremlinului citat de AFP. „Date fiind tergiversările Kievului, Rusia a decis să trimită camioanele în Ucraina, pentru că orice altă întârziere ar fi fost inacceptabilă”, i-a spus Putin cancelarului german. Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de „invazie directă”, după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat. „Noi spunem că este o invazie directă.


Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse. „Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor”, a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili. Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este „în totalitate responsabilă” de securitatea convoiului său.

Vladimir Putin a exprimat „preocupare” în legătură cu „escaladarea utilizării forţei armate de către armata ucraineană” în estul Ucrainei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.