INEDIT Începe festivalul de folclor catalan la Timișoara. Vezi ce program SPECIAL...

INEDIT Începe festivalul de folclor catalan la Timișoara. Vezi ce program SPECIAL au pregătit spaniolii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

catalaniSfârşitul acestei săptămâni aduce la Timişoara un eveniment de excepţie, aşteptat cu nerăbdare şi interes, primul festival catalan de mare amploare „Aplec Internacional” care se va desfăşura în România.

Organizat de 27 de ani de asociaţia catalană pentru difuzarea folclorului „Adifolk Barcelona” în câte un oraş al Europei, festivalul îşi propune ca tradiţiile specifice Cataloniei să devină cunoscute în cât mai multe ţări ale continentului. Cel mai impresionant festival catalan din afara Spaniei, la care participă peste 500 de artişti, este organizat în colaborare cu asociaţia Via Rumania Cultura şi cu primăria Timişoarei.

Programul va începe joi, la ora 14,00, la Galeria Helios, cu vernisajul expoziţiei Música de Festa (Muzică de sărbătoare), care aparţine muzeului etnografic din Barcelona şi care va putea fi vizitată până în 10 august, iar de la ora 20,00, în sala barocă a muzeului de artă, grupurile „Quartet Segle XVIII” şi „Dansa Barroca” vor susţine un concert de muzică barocă din Catalonia.

Vineri, festivalul va continua în Parcul Rozelor, unde, de la ora 10,00, vor putea fi urmărite celebrele Sardanas, hore catalane cu grupurile Cobla Jovenívola d’Agramunt, Sol Ixent, Sa Palomera şi Xàldiga iar între orele 15,00 şi 16,30, la Iulius Mall vor avea loc dansurile cu bastoane şi muzică tradiţională catalană, cu grupurile Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils şi Sacaires de Tarragona. Programul va continua pe platoul din faţa stadionului Dan Păltinişanu şi în Parcul Botanic, unde, de la ora 17,00, vor putea fi admirate celebrele construcţii umane – Falcons cu grupurile Falcons de Barcelona şi Falcons de Piera. De la ora 18,00 urmează un spectacol itinerant în Piaţa Victoriei şi pe străzile Mărăşeşti şi Alba Iulia, cu grupurile Colla de Gegant de Cervera şi Colla de Gegants de Ribes de Freser iar de la ora 19,00, în Piaţa Victoriei, va avea loc principalul eveniment al zilei, spectacolul „Cerul şi Marea în Catalonia”, la care vor participa  mai multe grupuri şi care se va încheia la ora 23,00 cu reprezentaţia finală a grupului Ball de Diables de Mataró şi cu demonstraţii de rom flambat.

Programul zilei de sâmbătă va începe la ora 11,00, în Piaţa Victoriei, cu ateliere de cultură populară catalană şi scrabble: cursuri de dans Sardana (horă catalană), cursuri de Falcons (construcţii umane), scrabble multicultural şi poze cu capetele gigant, la care vor fi prezente mai multe grupuri catalane participante, vor fi pregătite elementele imginare cu expunerea componentelor de recuzită – giganţi, capete uriaşe, draci etc.


– şi vor continua horele catalane şi construcţiile urmane cu grupurile Cobla Volta al Món şi Falcons de Piera. Începând cu ora 17,30, va putea fi urmărită parada tuturor grupurilor participante la festival, care va defila pe principalele străzi din centrul oraşului. Seara va fi marcată de spectacolul „Pământul şi Focul în Catalonia”, care va începe la ora 19,00 şi se va încheia la ora 23,00 unde, alături de numeroasele grupuri catalane, va participa, la fel ca şi în seara precedentă, şi Ansamblul Timişul.

Tot Piaţa Victoriei va fi scena pe care vor evolua artiştii catalani şi duminică, unde, începând cu ora 11,00, vor continua atelierele de cultură populară catalană şi scrabble, cursurile de dans şi construcţii umane, poze cu capetele gigant şi expunerea elementelor de recuzită iar grupurile Cobla Jovenivola d’Agramunt şi Falcons de Barcelona vor susţine programul de hore catalane şi construcţii umane. De la ora 18,00, timp de două ore, la grădina de vară a filarmonicii „Banatul” va avea loc un concert de muzică din Catalonia, care va fi urmat de o paradă şi fanfară catalană cu implicarea tuturor grupurilor muzicale participante. Între orele 20,45 şi 23,00, în Piaţa Victoriei va avea loc spectacolul „Nebunia Elementelor”, la care vor fi prezente toate grupurile venite la Timişoara şi care va încheia ineditul festival.

Foto: Asociaţia Adifolk

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.