Timișoara are cel mai performant laborator de geofizică din România. Cum știu...

Timișoara are cel mai performant laborator de geofizică din România. Cum știu specialiștii, fără să sape, unde se găsesc vestigii arheologice sau dacă o apă din subteran este poluată

0
DISTRIBUIȚI

6

Vestigiile arheologice din județul Timiș pot fi descoperite mult mai ușor, după ce specialiștii din cadrul Departamentului de Geografie din Universitatea de Vest din Timișoara au reușit să pună pe picioare cel mai performant laborator de geofizică din România. Aproape 300.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană, au fost investiți pentru modernizarea și dotarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație.

Astfel, cu ajutorul aparatelor achiziționate în ultimii șapte ani, arheologii vor afla mult mai ușor unde se găsesc vestigiile arheologice. „Este vorba despre un proiect european transfrontalier româno-maghiar în valoare de peste 680.000 de euro, în care sunt implicați colegii de la Departamentul de Geografie Fizică de la Universitatea Szeged și Departamentul de Geografie din cadrul Universității de Vest. La noi a fost realizat un laborator cu aparatură de geofizică pentru investigații nedistructive asupra siturilor arheologice și a unor locații unde sunt probleme de mediu. Partea maghiară a realizat două laboratoare complexe pentru aflarea vârstelor absolute ale vestigiilor arheologice descoperite”, a explicat, astăzi, Petru Urdea, de la Departamentul de Geografie.

4 (1)

Rezultatele din cadrul proiectului, într-o expoziție inedită pe holul Universității de Vest

Aparatura de geofizică a fost folosită deja la o mulțime de situri arheologice din județ.


O parte din rezultatele obținute cu aceste echipamente, adică vestigiile arheologice descoperite, pot fi admirate pe holul de la etajul I al Universității de Vest, în cadrul unei expoziții realizate în parteneriat cu Asociația Arheovest. „Le arătăm timișorenilor, în cadrul acestei expoziții, cum este abordat un sit arheologic. Echipamentele ne oferă niște surprize extraordinare în ceea ce privește structura a ceea ce poate pe viitor, prin săpătură, să fie dezvăluită, pentru că mijloacele geofizice sunt mijloace neinvazive, noi culegem informații de sub strat fără să săpăm. Expoziția este deschisă până în 20 noiembrie”, mai precizează profesorul Petru Urdea.

În luna noiembrie a acestui an, la finalul proiectului, arheologii timișoreni vor ști și ce „vârstă” au vestigiile descoperite în siturile arheologice din județ, mulțumită colegilor de la Universitatea din Szeged.
4

Specialiștii timișoreni pot să afle cât de poluată este apa din subteran

Echipamentele de geofizică achiziționate cu bani de la Uniunea Europeană de către Departamentul de Geografie de la Universitatea de Vest sunt utile nu doar arheologilor. Petru Urdea spune că anumite aparate le pot arăta specialiștilor cât de poluată este o apă din subteran. „Anumite aparate ne spun dacă o apă subterană este foarte mult încărcată cu chimicale sau nu. Avem exemple pentru a arăta că avem zone care sunt poluate și care e bine să fie cunoscute, pentru că după ce apar niște efecte, degeaba spunem că ne pare rău. Dotarea pe care o avem noi în laboratorul de geofizică nu o are nimeni în România. Noi ne racordăm, ca metode de lucru, la ceea ce se întâmplă în lumea civilizată. Noi nu cunoaștem ce comori are pământul pe care-l avem în preajmă și asta încercăm să descoperim”, a conchis Petru Urdea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.