Timișoreanul Sorin Predescu, președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural Național, acuzații grave la...

Timișoreanul Sorin Predescu, președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural Național, acuzații grave la adresa UDMR-ului. Cum merg majoritatea banilor de la Ministerul Culturii în Ținutul Secuiesc VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

sorin vlad predescu 2

Sorin Predescu, președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, a acuzat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, UDMR-ul că profită de banii de la Ministerul Culturii. Sorin Predescu a dat două exemple prin care a arătat că în perioada în care ministru al Culturii a fost un maghiar, o bună parte din bani au fost direcționați spre județele Mureș, Harghita și Covasna.

„Nu am documente în față, să vă dau cifre exacte, dar mi-au spus colegii că în anul 2009, când a fost la guvernare UDMR-ul, mai mult de jumătate din cărțile finanțate prin programul editorial au fost cărți în limba maghiară. UDMR-ul gândește exact ca un partid politic. Așa cum gândește PSD sau PNL sau orice alt partid, atunci când au resurse le dau către ai lor, nu către țară, așa gândește și UDMR-ul. Am o întrebare: câte proiecte noi s-au finanțat la Institutul Național al Patrimoniului și unde? Păi se pare că mai mult de două treimi din noile proiecte finanțate de institut, prin care se reabilitează clădirile istorice, sunt pe Harghita, Covasna și Mureș.


UDMR  știe că Ministerul Culturii nu e un minister atât de sărac, ci este un minister care la nivel de comunitate locală ajută mult, și încearcă ca toate resursele să fie utilizate pentru comunitatea lor”, a dezvăluit președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural Național.

Sorin Predescu a mai ținut să precizeze că în AFCN există mai mulți membri care au ca scop nu să finanțeze cultura, ci să pună mâna pe banii disponibili. „Este halucinant. E atât de multă inteligență malefică în a pune mâna pe fiecare leu din țara asta. Am văzut prin ce mijloace încearcă să aibă control asupra evaluării proiectelor ce urmează a fi finanțate. Există câțiva oameni care profită de orice liniuță dintr-o ordonanță de guvern în favoarea lor”, a explicat președintele AFCN.

Potrivit lui Sorin Predescu, AFCN-ul este un organism de finanțare al tuturor activităților culturale independente, alcătuit dintr-un consiliu format din 11 membrii, ce are ca scop stabilirea strategiei de finanțare a proiectelor culturale și editoriale. AFCN-ul are ca sursă de finanțare Loteria Română, care virează 2% din încasări, însă Ministerul Culturii a decis, de curând, ca acești bani să treacă mai întâi pe la minister și apoi să fie dați AFCN-ului, lucru care nu s-a mai întâmplat. „Nu am mai primit banii și vorbim anul acesta de trei milioane de euro, din păcate. E foarte trist, anul viitor riscăm să nu mai avem niciun fel de finanțare”, a mai precizat Sorin Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.