DictatoRobu lovește din nou: conceptul pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală...

DictatoRobu lovește din nou: conceptul pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană nu este pe placul lui. De ce poate fi folosită revoluția ca temă

1
DISTRIBUIȚI

robu (8)Conceptul ales de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru candidatura urbei de pe Bega la titlul omonim nu este pe placul primarului Nicolae Robu.

În debutul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, Robu a anunțat că „alții care sunt pe lângă subiect lasă impresia că se pregătesc, dar nu au habar. Probabil le este lene să citească documente. Într-un fel acest lucru ne covine ca și contracandidații noștri să fie nepregătiți”.

Conceptul ales pentru Timișoara se va numi Channel of cultures (eng – Canalul culturilor ). Elaborarea lui a presupus mai multe etape printre care o analiză SWOT a Timişoarei, întâlniri cu experţi din alte ţări, întâlniri cu grupuri de oameni de afaceri, mese rotunde, dezbateri.

Practic canalul Bega va fi elementul pe care Timișoara vrea să îl promoveze în lupta pentru mult râvnitul titlu.
„Legătura oraşului cu Europa prin fluviului Dunărea are o importanță europeană, leagă diverse părţi ale oraşului, străbate cartiere istorice.


Ne oferă şansa de a recupera autentica fizionomie a Timişoarei. Channel of cultures reprezint întregul continent european. Un oraş care a reușit să demonstreze că diversitatea este un adevărat atu”, a spus Simona Neumann președintele Asociației.

Parctic vor fi evidențiate mai multe paliere sau coridoare: ale creației, ale tineretului, muzicale, literare, ale științei și tehnicii, ale sportului, afacerilor, ale voluntarilor ale comunității.

Legat de faptul că revoluția din Timișoara nu a fost folosită ca și concept, primarul a spus că „revoluţia nu este recomandată de specialişti pentru că în subconştient induce ideea că nu e un loc liniştit. Un oraş care e capitală culturală europeană trebuie să aibă o ofertă largă de cultură din care vizitatorii să se poată înfrupta. Acest concept poate trezi anumite reţineri”.

Primarul Nicolae Robu a mai spus și că „nici eu nu sunt încântat de această formulă. Să ne punem mințile în mișcare și haideți să creem una pe care să o agreem mai mult. Nu este un proiect al primarului, al administrației, chiar nu mi-am propus să mă amestec să influențez orientarea care se cristalizează”. Robu a conchis „să nu subestimăm alte orașe candidate nici din altă categorie de primărie trebuie să știm cu toții că nu mărimea orașului contează”.

Calendarul candidaturii sună astfel: deadline-ul pentru depunerea dosarului de candidatură pentru preselecţie va fi septembrie anul 2015. La mijlocul anului 2016 va avea loc depunerea dosarului final. Selecţia va avea loc în octomb rie 2016 şi rezultatele se vor da în 2017.

1 COMENTARIU

  1. Pentru cei care traiesc in Timisoara, CANALUL Bega nu reprezinta neaparat un element cu care sa se mandreasca, dar pentru cei informati de faptul ca acest Canal s-a realizat cu niste activitati de inginerie hidraulica initiate cu aproape 300 de ani in urma (si finalizate in 1912) si care au transformat Banatul in „granarul Europei” si a legat Timisoara si regiunea cu vestul Europei pe cale fluviala, Bega este un simbol multiplu, asa cum s-a enuntat in conceptul prezentat de Dna. Dr. Simona Neumann: „Practic vor fi evidențiate mai multe paliere sau coridoare: ale creației, ale tineretului, muzicale, literare, ale științei și tehnicii, ale sportului, afacerilor, ale voluntarilor ale comunității.” Cei care nu considera adecvata utilizarea Canalului Bega in acest context, nu cunosc criteriile dupa care se evalueaza conceptele pentru obtinerea titlului de „Capitala Culturala Europeana”, asa cum le cunosc consilierii internationali specializati in acest domeniu, care au fost bucurosi sa descopere acest atu al Timisorii fata de TOTI contracandidatii nostrii. Sa nu uitam, ca trecutul glorios tehnic, economic, cultural si social al Timisorii si a Banatului se datoreaza in mare parte existentei acestui canal navigabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.