Expoziţia „Ştefan Câlţia. Locuri” care este găzduită de muzeul de artă timişorean până la începutul lunii decembrie, va fi întregită de lansarea unui album de pictură al artistului, care va avea loc vineri, la ora 18,00. Timişorenii vor avea ocazia să-l asculte pe autorul lucrărilor şi să obţină un autograf al acestuia.
Albumul cuprinde peste 70 de lucrări dintre care multe nu au fost expuse publicului larg, aflându-se în colecţii private, iar textele care însoţesc imaginile propun chei de lectură ale imaginarului construit de Ştefan Câlţia, prezentând, totodată, momentele cele mai importante ale parcursului său biografic şi artistic. Nu lipsesc nici impresiile celor care au avut privilegiul de a vizita atelierul artistului, în care acesta îşi petrecea cea mai mare parte a zilei, descoperind misterul şi deopotrivă farmecul cu care Ştefan Câlţia a ştiut să îşi creeze aici un univers al său. Dan C. Mihăilescu îl consideră pe Ştefan Câlţia un „subtil alcătuitor de himere, cultivând cu hâtră sobrietate estetica ambiguităţii. Himere care vin de niciunde, îndreptându-se spre nicăieri…”.
De câteva decenii, Ştefan Câlţia creează nu doar lucrări de artă, ci şi un imaginar.
Multitudinea de preocupări intelectuale, vizuale şi umane care îl animă, exprimate în tehnici multiple, formează o luxurianţă ce nu îşi iese, însă, niciodată din matcă. Uneori este vorba despre nesfârşitele peisaje transilvane sau despre trupurile fragile care le traversează văzduhul sau care se prăbuşesc, tăindu-l, dintr-o dată. Alteori, cortegii de fiinţe înspăimântate şi opace par a înainta implacabil şi lumea se strânge în jurul lor, formând un teatru. În desene uriaşe, doar liniile înaintează la nesfârşit şi cresc, ca o altfel de fiinţă.
Albumul care se lansează vineri, la muzeul de artă, face parte dintr-un proiect mai amplu care include expoziţia cu acelaşi nume, precum şi un ciclu de conferinţe. Cartea este editată de Galeria Posibilă, în parteneriat cu Muzeul de Artă Timişoara şi Curtea Veche Publishing.
Sâmbătă, de la ora 11.00, Patricia Bădulescu, curatorul expoziţiei „Ştefan Câlţia. Locuri”, va realiza un tur ghidat al acesteia, care durează 45 de minute şi este gratuit. Participarea se face pe bază de înscriere, la secretariatul muzeului sau pe pagina de facebook a evenimentului. Primii 30 de încrişi vor fi aşteptaţi la turul de la ora 11.00, iar dacă numărul solicitanţilor va fi mai mare se va organiza un al doilea grup, de la ora 12.30.